DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

Bottas őszintén vallott az utóbbi éveiről

A finn pilóta szerint Toto Wolff ugyan úgy gondolja, hogy jó őt nyomás alatt tartani, de közben már elkezdte őt belülről felemészteni ez a helyzet - emiatt nem tudta magából kihozni a maximumot.

Érdekes témát feszegetett Valtteri Bottas, aki a Formula-1 hivatalos podcastjében, a Beyond the Gridben vendégeskedett. A finn pilóta őszintén beszélt arról, hogy milyen volt számára az utóbbi öt év a Mercedesnél, hogy milyen teherrel kellett szembesülnie és hogy hogyan érzi magát most, amikor megszabadult ettől.

"Jelenleg négy, de remélhetőleg öt alkalommal egymás után lettünk csapatvilágbajnokok, ehhez pedig két jó pilóta kell. Ha megnézzük, hogy Lewis és én hány pontot szereztünk, hány győzelmet arattunk, hányszor álltunk dobogóra, akkor nehéz jobb csapatot találni. Tükörbe tudok nézni, én mindent megpróbáltam, mindent megtettem, amit tudtam" - értékelte ezt az időszakát Bottas, aki szerint egyetlen dolog keserítette meg az életét: az, hogy mindig csak és kizárólag egy évre kapott szerződést.

"Nyilván megpróbáljuk meggyőzni magunkat, hogy ez nem számít, nem zavar be, megpróbáljuk kizárni a negatív gondolatokat, de elég sok a zaj a Formula-1-ben egy ilyen ügy körül, ami persze nem segít. Ez elvonja a figyelmet, hiába próbáljuk meg ezt minimalizálni. Igen, szerintem volt több olyan eset is, amikor nem volt könnyű a helyzetem a szerződés kapcsán az extra 'zajjal' együtt. Toto Wolff azt gondolja, hogy a nyomás jót tesz nekem és egyet is tudok vele érteni, a nyomás egy bizonyos ideig valóban többet hoz ki belőlünk. Viszont ha folyamatosan, kilenc éven keresztül nyomás alatt vagy a szerződés szempontjából, évről évre ez játszódik le, akkor az elkezd belülről felemészteni" - vallott őszintén a nehéz helyzetéről a finn pilóta.

bot_7



Bottas azt is elárulta, hogy sok esetben egyszerűen szétesett fejben - egy-két gyengébb futam után már le is maradt Lewis Hamiltontól, akinek szerinte a mentális ereje és a hihetetlen kiegyensúlyozottsága a legnagyobb fegyvere. Amikor pedig hátrányba került, a csapat mindjárt Hamiltont támogatta - a 2018-as oroszországi elengedésre úgy utalt, hogy teljesen lerombolta a morálját és onnantól nem is volt önmaga a szezon hátralévő részében. Azt is elárulta viszont, hogy pontosan az egyéves szerződései miatt döntött mindig úgy, hogy jó csapatjátékos lesz, mert "ki tudja, mi történik", ha elkezd ellenszegülni... Emellett hozzátette, hogy neki természetesen mindig a plafonját kellett volna hoznia ahhoz, hogy harcolhasson Hamiltonnal, mert elmondta, hogy a brit szintjét iszonyatosan nehéz tartani - de ahhoz, hogy ő a plafonját hozzá, fejben mindig a topon kellett volna lennie, ami nem történhetett meg.

A finn szerint 2014-ben nyújtotta a legjobb teljesítményét, mert akkor tudta először és talán egyedüliként, hogy valószínűleg több évre maradhat a Williamsnél, így biztonságban érezte magát, nem volt rajta az említett nyomás - ahogy most is sokkal felszabadultabbnak érzi magát, amikor tudja, hogy az Alfa Romeónál mi vár rá, hogy hosszabb távon számolnak vele és jövőre nem kell megint a következő kontraktusát kiharcolnia. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: