DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Porsche: Nem titok, komolyan mérlegeljük az F1-es szereplést

A német gyártó alelnöke elmondta, a feltételek, melyekhez az F1-es beszállást kötik, teljesülni látszanak. Végső döntés még nem született, de rövid időn belül lépniük kell, ha 2025-ben versenyezni akarnak.

A Volkswagen Csoporthoz tartozó márka, a Porsche Formula-1-es beszállása hosszú évek óta visszatérő téma: a gyártó 2017-ben még egy motort is elkezdett fejleszteni a királykategóriába, de a projektet felfüggesztették. Most újra erőre kaptak a Porsche – és testvérmárkája, az Audi – F1-es szerepvállalásáról szóló felvetések, miután a két gyártó részt vesz a 2026-os motorszabályokról szóló egyeztetésekben. Egyes hírek szerint már november folyamán megerősíthetik a Porsche és az Audi beszállását.

Az Autosport arról ír, hogy az új jelentkezők és a jelenlegi gyártók kompromisszumaként az MGU-H-t megszüntetik, egyúttal tárgyalás folyik arról, milyen engedményekkel segítsék az új gyártókat, hogy ne kerüljenek lemaradásba a hibrid turbómotorok terén addigra több mint évtizedes tapasztalattal rendelkező ellenfelekkel szemben. A Porsche részéről a motorsportért felelős alelnök, Thomas Laudenbach kulcsszerepet játszik a döntéshozó folyamatban. Ő tartott sajtótájékoztatót meghívott lapok számára.



„Tekintetbe véve a jövőt és amit az autógyártók hangoztatnak szándékaikról az elektromos járműeladásokból való részesedésről, nagyon fontosnak tartom, hogy a Formula-1 is az elektromossá válás irányába mozdul. Igen, világos, hogy ez a formátum nem lehetséges akkumulátoros elektromos járművel, ez mindannyiunk számára egyértelmű. De fontos, hogy nagyobb prioritást kapjon a hajtáslánc elektromos része. OEM gyártóként meg akarjuk mutatni magunkat a motorsportban, ezért relevánsnak kell lennie a közutat tekintve. Jelenlegi tudomásom alapján az FIA óriási lépést tett meg ebbe az irányba. Ez segíteni fog” – mondta Laudenbach az Autosport lapnak.

„Nem titok, hogy a Formula-1-en gondolkodunk. Nem titok az sem, hogy párbeszédben vagyunk az FIA-val, és nem titok, hogy mondjuk úgy, komolyan mérlegeljük a részvételt. De jelenleg még nem született döntés” – vázolta fel a Porsche jelenlegi álláspontját. A gyártó feltételekhez köti a beszállást, jelenleg pedig úgy tűnik, ezek a feltételek teljesülnek. „Sok minden a megfelelő irányban halad a Formula-1-ben, tekintve, mennyire fontos a hajtáslánc elektromos része. Szeretnénk több egységes alkatrészt a motorban, viszont szabadságot az elektromos részekben. Sok tényező, melyet említettem, úgy tűnik, valóra válhat.”

Az alelnök – összhangban azzal a hírrel, hogy már a hónap során nagy bejelentés történhet – kiemelte, egyelőre nem született döntés, de hamarosan ki fogják mondani a végső szót: „Egy dolog világos, egy ilyen döntéssel nem lehet túl sokáig várni, mert ha 2025-ben versenyezni akarunk, akkor egy bizonyos időn belül bele kell vágni. Ha valaki komolyan be akar szállni ebbe a bajnokságba motorgyártóként, azt nagy szabályváltozáshoz kell igazítani, amely lehetővé teszi, hogy mások is beléphessenek. Az sem titok, hogy a PR-érték, rajongói bázis és reklámérték a Formula-1-ben extrémen erős más szériákhoz képest” – mondta el Thomas Laudenbach.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: