DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Autóbalesetben elhunyt a Ferrari és a Williams korábbi mérnöke

Antonia Terzi mindkét patinás istállónál aerodinamikai szakemberként dolgozott, az ő nevéhez kötődik a Williams legendás „rozmárorra” 2004-ben. Mindössze 50 évet élt.

Halálos autóbalesetet szenvedett Antonia Terzi az Egyesült Királyságban – adta hírül a minap a Williams Formula-1-es alakulata. A korábbi F1-es aerodinamikai mérnöknő mindössze 50 éves volt.

terzi-williams



Terzi Nagy-Brittaniában és Olaszországban végezte aerodinamikai tanulmányait, majd a Ferrari révén került be az F1-es vérkeringésbe, ahol 2001-ig dolgozott Rory Byrne irányítása alatt. Onnan került át a Williamshez, ahol az aerodinamikai részleg vezetője lett, s ahol futamgyőztes autók kerültek ki a keze alól a BMW-vel együttműködés idején.

A leghíresebb koncepciója kétségkívül a 2004-es „rozmárorr”, amellyel egyszerre akarták maximalizálni a leszorítóerőt és minimalizálni a légellenállást, ám olyan nehézkesnek bizonyult beállítani a Williamst, hogy a Magyar Nagydíjtól hagyományosabb orrkialakításra váltott az alakulat.

williams-2004-rozmar

Terzi ezután elhagyta az F1-et, s a Bentley-nél lett aerodinamikai vezető. Az utóbbi időkben pedig Hollandia legnagyobb műszaki egyetemén vállalt szerepet, az egyik jelenleg is futó projektje a Superbus volt, amely egy teljesen elektromos jármű, amely 23 utast is képes szállítani.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: