DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel: Lewis az éránk legjobbja

A négyszeres világbajnok örül Lewis Hamilton történelmi sikerének. Összehasonlítgatni azonban szerinte semmi értelme, annyit változott az idők során a Formula-1.

Néhány éve még ádáz küzdelmet vívtak a világbajnoki címért, ma a mezőny különböző részein versenyeznek. A helyzetük változott, a tisztelet, ami a csatázásaik alatt kialakult kettejük között, azonban töretlen. Sebastian Vettel szinte minden nagyobb sikerénél az elsők között gratulált Lewis Hamiltonnak, és a brit bajnok karrierjének újabb mérföldkövénél is elismerően nyilatkozott róla.

„Ez várható volt. Elképesztő eredmény” – kezdte Vettel, amikor Hamilton századik futamgyőzelméről kérdezték. Az Aston Martin pilótájában semmi rosszérzés nincs, sőt, még hálás is azért, hogy megélhetett egy ilyen sporttörténelmi pillanatot. „Nagyon örülök neki, szerintem megérdemli. Nem tudom, hogyan vezetett vasárnap, de minden bizonnyal jó versenye volt. Mondtam neki, hogy ez nagyon különleges pillanat, mert a szemünk előtt íródik a történelem” – árulta el azt is, milyen gondolatokat intézett gratulációjakor Hamiltonhoz.



Úgy véli, hétszeres világbajnok versenytársa eredményei elvitathatatlanok, az összehasonlításokkal azonban csínján bánna. Az egész sportágat illetően nem lehet ennyire egyszerűen kijelenteni, hogy ki minden idők legjobbja. „Ő az éránk legnagyobbja, ez biztos. De összehasonlítani mindig nehéz. Hogyan is tudnánk Fangiót vagy Stirling Mosst a mi generációnkhoz hasonlítani? Nem tudjuk.”

Vettel szerint a korábbi évtizedek technikája a mai versenyzőkből igencsak előhozná a félelmet, és az F1 egykori, kiemelkedő alakjai sem feltétlenül tudnának mit kezdeni a mostani autókkal. „Talán mi alkalmatlanok lennénk, mert összecsinálnánk magunkat azokban az autókban, de talán nekik se lehetne hasznukat venni a mi autóinkban, mert túl gyorsak. Ki tudja? De nem is ez a lényeg. Minden érának megvan a maga versenyzője, vagy versenyzői, Lewis pedig egyértelműen a legnagyobb a miénkből.”

Persze más a statisztika, és más a személyes vélemény. Vettel is elismeri ezt. „Számomra, különösen érzelmi alapon, mindig is Michael lesz a legnagyobb. De kétség sem fér hozzá, hogy azok alapján, amit elért, Lewis a legkiemelkedőbb. Kiegyenlített vele a világbajnoki címeket tekintve, több győzelme van, sokkal több pole-pozciója. Azt hiszem, mindent megtett, amit csak lehet” – méltatta a címvédőt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: