DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Mazepin újabb rossz pontja: „Ezt nem toleráljuk”

Nyikita Mazepin hazai nagydíján is a versenyirányítás látókörébe került. Michael Masi beszélt az orosz újabb sportszerűtlen pillanatáról. Azt viszont elhintette, nem ő a legrosszabb a mezőnyben.

Nyikita Mazepinről az Orosz Nagydíj előtt pozitív értelemben is szóltak a hírek, miután jótékonykodott, és örömet szerzett egy ifjú, beteg rajongójának. A versenyigazgató, Michael Masi azonban elárulta, az orosz nem volt ennyire jófiú egész hétvégén.

A közvetítésben, a futam megannyi más történése mellett talán fel sem tűnt, hogy a Haas-pilóta majdnem a falra kente Yuki Tsudodát, amiért fekete-fehér zászlót kapott a felügyelőktől. Később Nicholas Latifi elleni manővere sem volt éppen dicséretre méltó. Az AlphaTauri japánja káromkodva fogadta ellenfele megmozdulását, a kanadai azonban már meg sem lepődött. „Mindig nagyon későn mozdul, nincs értelme rádiózni miatta. Ez Nyikita stílusa” – kommentálta Latifi.

Masi elmondása alapján a versenyirányításnak sem az orosz vezetési stílusával van alapvetően baja. Ez minden versenyzőnél adott, nincs egy szabvány, nem is akarnak beleszólni. „Minden incidenst az alapján ítélünk meg, hogy mi történt. Ami az egyes pilóták egyéni vezetési stílusát illeti, abból húsz különböző van” – világított rá az ausztrál. Szerinte az sem igaz, hogy Mazepin a mezőny rosszfiúja, mások akár még gyakoribb vendégek a „toronyban”. „Ha összesítenénk, más pilóták talán még többször vannak ott fönt.”

Ahogy emlékeztetett, az egyes esetek elbírálása továbbra is úgy zajlik, hogy a felügyelők a meglévő bizonyítékok (felvételek, telemetria, ésatöbbi) alapján megvizsgálják az adott incidenst, és ez alapján mondana ítéletet. Mazepin esetében az, ahogy hazai nagydíján versenyzett, már túlmegy a vezetési stílus kérdésén, ezért lengették neki a fekete-fehér zászlót. Akármilyen valaki, a szabálykönyvhöz tartania kell magát, ha pedig külön megbeszéltek valamit, pláne. „A 12-es kanyarban későn húzódott be Yuki elé, aki DRS-sel előzött. Ez olyasmi, amit már párszor megbeszéltünk, és fekete-fehér zászló jár érte. Ez sportszerűtlen viselkedés, és nem toleráljuk” – magyarázta Masi Mazepin újabb kérdéses manőverét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: