DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Meglepetés: Norris először a pole-pozícióban!

Fordulatosra sikerült a kvalifikáció Szocsiban, ahol a McLaren brit pilótája életében először szerezte meg a pole-t. Sainz és Russell kerültek még a legjobb három közé, Hamilton csak a negyedik.

Ahogyan arra számítani lehetett szombaton reggel megérkezett az égi áldás ez pedig rettentően megnehezítette a szervezők életét, hiszen a hatalmas eső miatt törölni kellett a Formula-1 harmadik szabadedzését, valamint a Formula-2 és a Formula-3 futamait is. Az időjárás tehát nem volt túl kegyes a nap első felében, délutánra viszont javultak a körülmények, így megrendezhették az időmérő edzést.

Bár a kvalifikáció száraz időben kezdődhetett meg, a pálya továbbra is nedves volt, ezért elkezdődött a tapogatózás, a többség pedig az intereken próbált meg gyors köröket futni. Három pilóta, nevezetesen Charles Leclerc, Max Verstappen és Nicholas Latifi számára nem volt igazán tétje ennek a kvalifikációnak, mivel az már a motorcseréknek köszönhetően korábban eldőlt, hogy a mezőny végéről lesznek kénytelenek elrajtolni vasárnap, így csak adatgyűjtés szempontjából volt értelme kint lenniük.

A vizes aszfalton érezhetően mindenki óvatosabb volt, ám a határokat szépen lassan elkezdték feszegetni a pilóták. Ebből mindössze Antonio Giovinazzi jött ki igazán rosszul, az olasz versenyző ugyanis egy elég veszélyes szituációba került, amikor a pálya utolsó szektorában megforgott Leclerc autója előtt. Mivel a körülmények folyamatosan javultak, így igazán nagy csata volt várható az első szakasz végén. A Q1-et végül Valtteri Bottas nyerte, az igazán nagy meglepetést Latifi okozta, aki simán tovább jutott, míg Russell a legvégén menekült meg a kieséstől. Nem volt azonban ilyen szerencsés a két verseny után visszatérő Kimi Raikkönen, aki a 16. lett és kiesett ezzel, mögötte pedig Schumacher, Giovinazzi, Mazepin és Verstappen zárták a sort.  



A Q2-ben tovább javultak az idők, a Mercedesek pedig ezzel egyszerre növelték az előnyüket. Bottas még mindig jó formában volt, de Lewis Hamilton is megvillant és megnyerte az időmérő középső részét. A szakasz vége felé csak az volt biztos, hogy Leclercnek nem lesz mért ideje, a különbségek pedig kicsik voltak, így nagy volt a harc a továbbjutó helyekért. Az Aston Martin és az Alpine autói igazán jónak tűntek és sokáig a legjobb tízben voltak, ám ennek ellenére nem érezhették magukat biztonságban. Sebastian Vettel húzta végül a rövidebbet, a négyszeres világbajnok mindössze öt századdal maradt le Carlos Sainz mögött, így hiába a jó tempó, nem jöttek össze a dolgok számára.

Vettel mögött Gasly, Tsunoda, Latifi és Leclerc zártak a kieső helyeken, a német pilóta mellett pedig az AlphaTauri francia versenyzője is dühös lehetett, ám ő csapatára haragudhatott, mert eltaktikázták magukat és nem tudta megkezdeni az utolsó körét azelőtt, hogy letelt volna az idő.

Q3-ban ezek után a Mercedes, az Alpine, és McLaren mindkét versenyzője jelen volt, rajtuk kívül még Lance Stroll, Carlos Sainz és George Russell kerültek be a legjobbak közé. Az utolsó szakasz kezdetén továbbra is mindenki az intereket használta, a száraz pályára való abroncsokat pedig senki sem vállalta be elsőre, a kérdés az volt, hogy kockáztat-e ezzel valaki.

Az első lövések után Hamilton volt a leggyorsabb, Lando Norris pedig beférkőzött a két Mercedes közé, de Alonso negyedik helye is meglepő volt. A lágy gumikkal aztán George Russell próbálkozott meg először, de nem ő volt az egyetlen, nem sokkal később jöttek a többiek is, viszont pont ezért került bajba Hamilton, aki a bokszutcába menet a falnak csapta a versenygépét, igaz valahogy megúszta az esetet komolyabb gond nélkül.

Az igazi kérdés innentől az volt, hogy vajon eléggé fel lehet-e melegíteni ezeket a gumikat, az pedig hamar kiderült, hogy azok jártak jobban, akik a legkorábban feltették a lágyakat. Ennek a játéknak a nyertese végül Lando Norris lett, aki ezzel élete első rajtelsőségét szerezte és több mint fél másodperccel tudta legyőzni, a szintén nagy kört futó Carlos Sainzot. Nem hozott rossz döntést a Williams sem, Russell ugyanis a harmadik helyet szerezte meg, mögöttük pedig a Hamilton, Ricciardo, Alonso, Bottas, Stroll, Perez, Ocon sorrend alakult ki.

A folytatás holnap 14:00-tól a futammal.

Eredmények:

 

  Versenyző  Csapat Idő  Különbség 
1. Lando Norris McLaren Mercedes 1:41.993  
2. Carlos Sainz Ferrari 1:42.510 0.517 
3. George Russell Williams Mercedes 1:42.983 0.990 
4. Lewis Hamilton Mercedes 1:44.050  2.057 
5. Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 1:44.156 2.163 
6. Fernando Alonso  Alpine Renault 1:44.204 2.211 
7. Valtteri Bottas Mercedes 1:44.710  2.717 
8. Lance Stroll Aston Martin Mercedes 1:44.956  2.963 
9. Sergio Perez Red Bull Racing Honda 1:45.337  3.344 
10. Esteban Ocon Alpine Renault 1:45.865  3.872 
11. Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes 1:46.573  4.580 
12. Pierre Gasly AlphaTauri Honda 1:46.641  4.648 
13. Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda 1:46.751 4.758 
14. Nicholas Latifi Williams Mercedes Idő nélkül  
15. Charles Leclerc Ferrari Idő nélkül  
16. Kimi Raikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari 1:49.586  7.593 
17. Mick Schumacher Haas Ferrari 1:49.830  7.837 
18. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari 1:51.023  9.030 
19. Nyikita Mazepin Haas Ferrari 1:53.764  11.771 
20. Max Verstappen Red Bull Racing Honda Idő nélkül  

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: