DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Bottas: Lewis és én barátok vagyunk

Hamarosan véget ér Valtteri Bottas története a Mercedesnél, ő pedig természetesen nem tudja semlegesen otthagyni a helyet, mely annyi sikert hozott neki. Társak és emlékek egyaránt hiányozni fognak.

Nyolc verseny. Ennyi maradt a szezonból (hivatalosan), és ennyi idő múlva érkezik el Valtteri Bottas búcsúja is. A finn és csapata az Olasz Nagydíj előtt jelentette be, 2022-től elválnak útjaik, Bottas pedig az Alfa Romeónál folytatja.

A finn 2017 óta erősítette a világbajnok gárdát, és bár, ahogy azt sokan megjegyezték, Lewis Hamilton árnyékában versenyzett az elmúlt szezonokban, azért nem távozik tőlük üres kézzel. Élete első Formula-1-es győzelmét, épp a soron következő Szocsiban a Mercedes pilótájaként aratta, de a közösen elért eredmények révén ezen kívül is szép emlékek kötik őt az istállóhoz.

Bottas akármennyire hűvös finn, épp a különleges pillanatok miatt nem is tudja otthagyni némi bánat nélkül a csapatát. A Formula-1 hivatalos oldalán, az F1 Nation címen futó podcastben arról beszélt, mi minden fog neki hiányozni, miután elköszön az Ezüst Nyilaktól. „Ami a Mercedest illeti, sok ember, akivel barátságot kötöttem. Az elmúlt öt évben rengeteg időt töltöttünk együtt, a versenyeken és a gyárban egyaránt, szóval igen, a személyzet biztosan hiányozni fog” – kezdte Bottas.



Érdekesen hangozhat, de ebbe a baráti körbe a csapattárs, Hamilton is beletartozik, akit sokszor kellett akár a saját kárára is segítenie. De mindaz csak a pálya, kettejük között ettől még jó viszony alakult ki – és ha siker szempontjából nézzük, akkor az egyik legjobb páros voltak az elmúlt szezonokban. „Ugyanez a helyzet Lewis-zal. Hatalmas megtiszteltetés volt vele dolgozni. Csapatként tudtunk együttműködni, szépen és tisztelve egymást. Csodálatos csapattárs volt, rengeteget tanultam tőle, és kétség sem fér hozzá, hogy a jövőben is jól fog szerepelni. Egyértelműen azt mondhatom, hogy barátok vagyunk, mély tisztelet van közöttünk. Versenyzünk persze egymás ellen, de inkább csapat vagyunk. Ha az elmúlt szezonokat nézzük, tudnál mondani jobb duót?” – tette fel a költői kérdést a finn.

Az Alfa Romeónál új fejezet kezdődik számára, innentől átértékelődik a siker fogalma, hiszen könnyen lehet, hogy egy kevésbé előkelő pozíció ér majd fel egy győzelemmel. Bottas, aki készen áll arra, hogy az Alfa vezéralakja legyen, tudja, hogy az emlékeket semmi nem veheti el, mégis kicsit fájó szívvel gondol rájuk. „Az emlékek, amiket a csapattal átéltünk, az, hogy négy ­– remélhetőleg majd öt – konstruktőri bajnoki címhez hozzájárulhattam, a győzelmek, a rengeteg dobogó és pole-pozíció – ezek mind nagyon hiányozni fognak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: