DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Sajtó: A szaúdiak megvennék a teljes F1-et

A veterán svájci szakújságíró, Roger Benoit szerint a Liberty Media megválhat a Formula-1 kereskedelmi jogaitól. Az amerikaiak helyét a szaúd-arábiaiak vennék át, akik az elmúlt két évben egyre jelentősebben vannak jelen a sportban.

A Közel-Kelet legnagyobb gazdasága, Szaúd-Arábia néhány éve egyre nagyobb teret nyer a Formula-1-ben: az állami olajcég, az Aramco 2020 elején csatlakozott a világbajnokság legfontosabb szponzorai, a hét globális partner közé. 2021. december 5-én pedig megtartják az első Szaúd-Arábiai Nagydíjat, a Dzsiddában épülő utcai pályán.

A svájci Blick értesülései szerint a szaúdiak befolyása tovább növekedhet, és a Formula-1 kereskedelmi jogait is megvásárolhatják. A tapasztalt F1-es szakíró, a Bernie Ecclestone-nal jó kapcsolatot ápoló Roger Benoit ír arról, hogy a jogtulajdonosi szerepbe 2017-ben kerülő Liberty Media túladhat a sorozaton.



„Az amerikaiak látszólag elvesztették érdeklődésüket sokmilliárd dolláros játékszerük iránt. Ironikus módon a szaúdiak már az ajtónál vannak bőröndjeikkel, hogy átvegyék az amerikaiaktól” – írja a Blick szerzője.

A cikk kevés konkrét információt tartalmaz a lehetséges tulajdonosváltás kapcsán. Benoit erősen sarkítva felrója a Liberty Mediának, hogy közel öt év alatt kevés változást hajtott végre a Formula-1-ben a rajtrácslányok száműzésén és a 10 perccel csúsztatott rajtokon (melyeket aztán hamar visszaállítottak) kívül.

A lehetséges szaúdi hatalomátvétel kapcsán a szerző csak azt említi, hogy a közel-keleti versenyek száma tovább nőhet. A régióban Bahrein, az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia már most versenyt rendez, ráadásul 2021-ben a várakozások szerint Katar is bekerül beugróként a menetrendbe a jelenleg helyszínre váró november 21-i időpontban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: