DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Ezért várjuk a Holland Nagydíjat

Összeszedtünk néhány dolgot, amely a reflektorfénybe kerülhet ezen a hétvégén - már csak ezek miatt is érdekes lesz a zandvoorti pálya F1-be való visszatérése...

Bár a Belgiumból Hollandiába tartó út során nem nyílik kellő lehetőségünk az összes autósport körül forgó témát fellapozni, egy biztos: a ránk váró hétvége során bőven lesz miről olvasgatnunk, hiszen egy zandvoortihoz hasonló, ikonikus helyszín rendre megihleti a publicistákat. Egy jelenlegihez hasonló, mozgalmas szezonban pláne van miről beszélni, ezért összeszedtünk néhány izgalmas, a Formula-1 világát leginkább foglalkoztató tényt, amelyek ezen a hétvégén jó eséllyel a címlapokra kerülnek.

sea



1. Egy régi visszatérő

Harminchat év kihagyás után a Circuit Zandvoort újra helyet kapott az F1-es naptárban, és bár régi visszatérőként köszönti a versenyzőket, mégis megújulva, korszerűsítve és kibővítve várja, hogy a rajtrácson újra kialudjanak a fények. 

A Formula-1 vezetőinek célja a tradíciók, ezzel együtt a régi kor ismert és szeretett helyszíneinek védelme, továbbá a legnagyobb rajongótáborok otthoni versenylehetőségének megteremtése, míg a zandvoorti pálya felelősei ajtót szerettek volna nyitni a jelen autógenerációja felé, ezzel biztosítva egy lélegzetelállító, izgalmas verseny lehetőségét. A pálya ennek érdekében jelentős modernizáláson esett át, bizonyos kanyarokban még a dőlésszögön is módosítottak.

2. Narancssárga lelátók

Nem kell messzire utaznunk, hogy narancssárgába öltözött, különleges és nem hétköznapi szettben mutatkozó hollandokat lássunk önfeledten ugrálni és kiabálni a lelátókon. Max Verstappen debütálása óta a szurkolás ugyanis új értelmet nyert, és már-már meg sem lepődünk, ha Magyarországon, Ausztriában, Belgiumban és a Formula-1 legtöbb helyszínén a narancssárga szín dominál. De vajon mire számíthatunk a fiatal holland első hazai versenyén? 

Lássuk csak… pólót, sapkát, kalapot, zászlót, pulóvert, kabátot, nadrágot, táskát, bögrét, telefontokot, kulcstartót, arcfestést, testfestést, táblákat, esernyőt már biztosan mindannyian láttunk a legmegszállottabb Verstappen-rajongók környezetében, de kíváncsian várjuk, mi lesz a legeszementebb találmány vagy ruhadarab, amiben a hollandok a narancssárga tengerben színesíteni próbálják majd a hétvégét, ezzel együtt a közvetítést.

Attól nem félünk, hogy a Covid-19 korlátozások átírják az elképzeléseinket a légkör, illetve a Holland Nagydíjon résztvevők számának tekintetében, hiszen bár valóban kevesebb szurkoló lehet jelen személyesen a zandvoorti pályán, ahhoz kétség sem fér, hogy a hétvégén így is a hollandok csapják majd a legnagyobb zajt!

3. Az a bizonyos spái versenyhétvége

A rendkívül szürreális előző hétvége árnyékként továbbra is ott lebeg az F1 körül, és szinte biztos, hogy ezen a héten sem marad említés nélkül az amúgy is ikonikus spái versenypálya. Az ott történtek miatt viták sorozata, lázongás, egyetértés és egyet nem értés örökös körforgása indult meg, ám mindez a meghozott döntéseket és az ott születő eredményeket nem írta felül. Az eső eltörölt valamit, de felszínre is hozott eddig ki nem mondott, de a szemünk előtt lebegő problémákat és kérdéseket.

Ahogy azt már megszokhattuk, a bajnokságra és a sportág egészére hatást gyakorló kérdések hosszú ideig foglalkoztatják a sajtót, a csapatokat, a vezetőket és a pilótákat, így a 2021-es spái hétvége biztosan központi témája lesz a Holland Nagydíjnak. Kiváltképp azért, mert Jean Todt, az FIA elnöke kedden bejelentette, hogy az összes Spa körül felmerült kérdést megvizsgálják.

„Az FIA a Formula-1 vezetőivel, továbbá a csapatokkal együttesen, alaposan felülvizsgálja a szabályzatot, hogy megbizonyosodjon róla, mik a legfőbb tanulságok és a jövőbeni javítanivalók. Az eredmények, beleértve a pontok kiosztásának kérdésköre felkerül a F1 következő, október 5-ei bizottsági ülésének napirendjére” – jelentette ki Todt.

4. Szabad lesz?

Eddig nagyjából papírforma szerint zajlanak az igazolások és a szerződéshosszabbítások. Túl nagy meglepetés nem érte sem a mezőnyt, sem a szurkolókat azzal, hogy Sergio Perez marad a Red Bullnál, de lelkünk legmélyén a szívszorító Kimi Räikkönen-búcsúra is fel voltunk már készülve egy ideje. A Mercedes bejelentése egyelőre még várat magára, habár akadnak árulkodó jelek, így a találgatások sora sem akar igazán megszűnni.

A F1 világának szeme a szezon eddigi részében is a mezőny régóta domináló csapatára szegeződött, most azonban, hogy véget ért a nyári szünet, egyre inkább tudni akarjuk, valóban megkapja-e élete lehetőségét a fiatal tehetség, George Russell, továbbá hol biztosít helyet szeretett pilótájának a Mercedes csapatfőnöke. Toto Wolff nem sieti el a bejelentést, és bár elmondása szerint nem a spái eredmények döntöttek a jelenleg üres Mercedes-ülésről, mindenképpen említésre méltó időmérőnek lehettünk szemtanúi, melynek egyik főszereplője éppen az ülésre váró George Russell volt, aki egyelőre a Williamsben ülve szerezte meg élete eddigi legjobb helyezését: második lett. Bár vasárnap az időjárási körülményeknek köszönhetően nem állhatott rajthoz, egy egész országnak bizonyította: van keresnivalója Lewis Hamilton csapattársaként.

Az időmérőt követően Wolff elismerte, hogy a döntés már megszületett, a bejelentés dátuma azonban még nem. Talán éppen a Holland Nagydíj helyszínét választják? Kíváncsian várjuk.

5. A George Russell-jelenség

A fiatal tehetség nem Spában bizonyított először. Emlékezzünk csak vissza arra a napra, amikor George Russell beülhetett Lewis Hamilton autójába, amellyel kis híján megverte Valtteri Bottast az időmérőn. A futamon a szerencse nem állt mellé, ám mégis egy egész világ kapta fel rá a fejét.

Említésre méltóak még a fiatal brit idei kvalifikációs teljesítményei is, melyekkel rendszeresen veri csapattársát, de sokszor még olyan riválisokat is, akik mellett ezzel az autóval labdába se rúghatna. 

Tavaly a pontszerzés esélye is messze állt Russelltől és a csapattól, idén azonban már a Magyar Nagydíjon behozta az autót a nyolcadik helyre, mellyel ismét egy nem várt eredménnyel örvendeztette meg a Williams családot.

Mára már tudjuk, mire képes Russell egy versenyképtelen autóval, így hát fontos feltennünk a kérdést: mi fog történni, ha ez a fiú egy Mercedest vezet majd? Bár erre még várnunk kell, az elmúlt hétvégéket látva izgalomban biztosan nem lesz hiány, és ha Russell meg tudja ismételni a spái teljesítményét, talán ezúttal egy egész pontokat érő futamon is bizonyíthatja, hogy Hamiltonnak jövőre lehet félnivalója.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: