DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Covid-szabályok lazítása várható az F1-ben

Akár már Monzában változás történhet, árulta el a McLaren első embere. Zak Brown emlékeztetett rá, a sportvilágban már számos bajnokság megszüntette a mindenki számára kötelező tesztelést.

A Formula-1 vírusvédelmi protokollja a kívülállók számára is jól érzékelhetően enyhült az első 2020-as nagydíjak drákói szigorához képest, de még mindig érvényben vannak a buborékok és a folyamatos tesztelés. Időközben beengedték a VIP-vendégeket a pályákra, de nem hagyhatják el a Paddock Club területét, ahova a csapatok személyzete nem léphet be. Változás várható viszont már a jövő hétvégi Olasz Nagydíjtól, árulta el Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója.

„Ez téma volt a múlt hétvégén. Stefano Domenicali és az FIA is felismerte a helyzetet és azt mondták, hogy további változásokat léptetnek életbe. Úgy vélem, a sport reagálni fog. Már az asztalra került és átbeszélés alatt van, a csapatok pedig egyetértenek abban, hogy a szabályok lazítására van szükség. Úgy vélem, Monzára már történhet is valami” – mondta a Reutersnek Brown.



„Mindannyian úgy véljük, hogy ez a vírus velünk lesz még hosszú ideig. Ezért mindenki elkezdi megtanulni, hogyan kell felelősen együtt élni vele. Szerintem nekünk is ezt kell tennünk. Javarészt ugyanazok a protokollok vannak érvényben, mint egy évvel ezelőtt. Azóta már nem olyan rossz a helyzet, és törődnünk kell vállalati partnereinkkel is. Az lenne a jó, ha fel tudnék menni a Paddock Clubba, ügyelve a távolságtartásra, és beszélgethetnék a vendégeimmel, a versenyzőket is felvihetném hozzájuk. Korlátozott keretek között pedig a partnerek is lejöhetnének, megnézni az autót és garázst, ugyancsak a közösségi távolságtartást betartva” – folytatta Brown, aki júliusban átesett a fertőzésen, amely miatt a csapat hazai versenyét, a Brit Nagydíjat ki kellett hagynia.

A McLaren-főnök úgy fogalmazott, a paddock döntő többsége már be van oltva, így megkérdőjelezhető az a szabály, hogy akár egy beoltott csapattagnak és pilótának is karanténba kell vonulnia, ha egy pozitív eredménnyel tesztelt személy közeli kontaktja – akkor is, ha az adott országban ez nem előírás. Brown arra is rámutatott, hogy egyes bajnokságok, mint a PGA Tour a golfban, valamint az IndyCar megszüntette a minden résztvevő számára kötelező rendszeres tesztelést. A Reuters forrásai szerint azonban a Formula-1-ben még jó ideig érvényben marad a tesztelésre vonatkozó szabály.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: