DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Verstappen: Célszerű lenne korábban kezdeni a versenyeket

Max Verstappen szerint elkerülhető lenne, hogy az eső a kétkörös Belga Nagydíjhoz hasonlóan lerövidítse a futamokat, csupán korábban kellene kezdeni a versenyeket, ezzel csökkentve a kockázatot.

A heves esőzések miatti csaknem háromórás késlekedést követően nyilvánították a spái verseny győztesévé Max Verstappent a hétvégén. A mezőny mindössze két teljes kört tett meg vasárnap délután a biztonsági autó mögött.

A szabályzat szerint, ha a mezőny teljesíti a nagydíjhoz szükséges minimális kétkörös távolságot, fél pont kiosztható a teljesítményéért. Verstappen ennek köszönhetően 12,5 pontot szerzett győzelmével Spában, így a Holland Nagydíj előtt három pontra sikerült csökkentenie hátrányát az éllovas Lewis Hamiltonnal szemben.

Verstappen a verseny után kijelentette, nem úgy akar nyerni, hogy közben a bírákat kritizálják a verseny lebonyolításának módja, és a hétvége kapcsán hozott döntések miatt. Az FIA és az F1 döntéshozói az elkövetkező hetekben megvizsgálják a vasárnapi eseményeket, az egyik legfőbb kérdés pedig arra fog irányulni: vajon a Belga Nagydíj teljes egészében lebonyolítható lett volna, ha előrébb hozzák a kezdési időpontot?

 



Ezen Verstappen is eltöprengett a győzelmét követően, majd feltette a legfontosabb kérdést: a korábbi kezdéssel valóban lehetőség nyílt volna a verseny problémák nélküli befejezésére? Míg korábban 2 órakor, néhány éve egy órával később, délután 3-kor kezdődnek az európai futamok vasárnaponként.

„Amikor 3 órakor kezdünk és ilyenek az időjárási körülmények egész hétvégén, talán célszerűbb egy kicsit korábban, 12-kor, vagy 1 órakor elstartolni” – mondta Verstappen, majd hozzátette: „Szerintem ez sokkal kedvezőbb időpont lenne az induláshoz. Így csak elhúzódik az egész és az időjárás is rosszabbodik, ráadásul még be is sötétedik.”

Bár a korábbi szabály, miszerint egy F1-es futamot három órás időkereten belül kell lebonyolítani, továbbra is él, előfordulhat, hogy vis maior esetén a stewardok befagyasztják az órát, amint azt vasárnap is láthattuk. A spái futamon így maradt hátra 1 óra a versenyre, de az el nem múló esőzés miatt erre végül nem került sor.

A szurkolók csalódottan távoztak a soha el nem kezdődő Belga Nagydíjról, miután több órán át várakoztak a hűvös, esős időben. A bajnoki éllovas, Lewis Hamilton sajnálatát fejezte ki feléjük, a verseny szervezőit pedig felszólította a jegyek visszatérítésére.

Többekben felmerült annak lehetősége, hogy a szurkolók kedvéért idén még egyszer megrendezzék a spái futamot, Verstappen azonban szkeptikusan állt ehhez a kérdéshez.

„Túl sok versenyünk van már erre a szezonra, és természetesen a legjobb pályákat kell kiválasztanunk. Egyelőre nem gondolom úgy, hogy idén visszatérhetünk ide, különösen úgy, hogy a naptárunkban már 22 verseny szerepel” – fejtette ki véleményét Verstappen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: