DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Belga Nagydíj” – a biztonsági autó sofőrje is megszólalt

Sokan sokféle véleményt elmondtak már a rendkívül furcsán alakuló Belga Nagydíjról. Tulajdonképpen már csak az maradt ki, aki lényegében az egész versenyen az első helyen állt.

Belegondoltunk már abba, hogy Max Verstappen úgy nyerte meg a Belga Nagydíjat, hogy gyakorlatilag egyetlenegyszer sem állt az élen? Igaz, hogy körözés közben folyamatosan ki-kinézett a piros Mercedes mögül, de akárhogy vesszük, autózva vagy a bokszban állva, ezt a futamot Bernd Mayländer fejezte be az élen.

A rajongók a leintés után felvetették, hogy ha már a pilóták közül nem tudtak Nap Versenyzőjét választani, akkor legalább odaadhatnák ezt a címet a biztonsági autó sofőrjének (másik esélyesként az orvosi autót vezető Alan van der Merwe neve is felmerült). A német hízelgőnek érzi ezt, de mint biztonságért felelős ember természetesen annak jobban örül, ha nem kell reflektorfénybe kerülnie.



„Köszönöm a szurkolóknak. Én csak a munkámat végzem, egy jó csapatban, amiben élmény dolgozni, és remekül működik együtt. Azt hiszem, ennek örömére iszom egy sört” – humorizált Mayländer. Ha már azonban ő lett a vasárnap sztárja, ki is használta ezt, és hallatta ő is a hangját a Belga Nagydíj-ügyben.

Ő autózott legelöl, valószínűsíthetően az ő látási viszonyai mindenkiénél jobbak voltak, ám ő is épp olyan mostoha körülményekről számolt be, mint bárki a mezőny sűrűjében. Több, mint két évtizedes tapasztalatára pedig érdemes alapozni; ha ő is azt mondja, hogy nem, akkor ez valóban nem volt. „Megpróbáltunk elindulni, aztán megálltunk és hallgattunk a pilótákra. Én mondtam is, hogy helyenként több eső volt, mint előző nap. Ezt figyelembevéve minden döntés helyes volt. Másodjára a látási viszonyok még rosszabbak voltak, akárcsak a körülmények. Volt egy idősáv, amikor az eső alábbhagyhatott volna; erre vártunk, de nem történt meg.”

Szerinte tehát az FIA alapvetően megfelelően és felelősségteljesen határozott, azt ugyanakkor elismeri, hogy ami kerekedett ebből, az valami rendkívüli. „Ez számomra is az első, amikor valami ilyen történt” – kommentálta a vasárnap látottakat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: