DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Verstappen nyugodtabb vb-esélyesként

Sokak szerint plusz nyomást jelenthet a versenyzők számára, ha igazán nagy a tét, a Red Bull hollandja azonban állítja: inkább jó érzéssel tölti el, hogy végre igazán ütőképes autó van alatta.

Már a hetedik szezonját tapossa a Formula-1-ben a még mindig csak 23 éves Max Verstappen, viszont idén van először olyan autó alatta, amellyel reálisan harcba szállhat a világbajnoki címért: a nyári szünetben nyolc pont mindössze a hátránya Lewis Hamiltonnal szemben. Azt gondolhatnánk, hogy a nagyobb tét nagyobb nyomással is jár, a Red Bull versenyzője azonban éppen ennek az ellenkezőjéről beszélt a The Race szaklapnak:

verstappen-redbull-hungaroring-1



„Nyugodtabbnak érzem magam. Jobb érzés, hogy őszinte legyek. Jó érzés, hogy megvan mindehhez az autó, és nekem is jó munkát kell végeznem. De számomra ez nem jelent nagyobb nyomást, mert amúgy is ez a dolgom. Mindig is ezt akarom tenni, különben jobb inkább befejezni, nem? Ha nem tetszik, hogy teljesítened kell. Szóval nagyon élvezem, otthon pedig nem kell ezen gondolkodni. Nem ragadtatom el magam, csak mindig az adott versenyhétvégére koncentrálok. Sokkal jobb úgy megérkezni egy futamra, hogy tudod, nagy esélyed van a győzelemért harcolni, mintha csak néha lenne rá sanszod. Szóval jobb érzés ez.”

Nemrég Ross Brawn, az F1 sportigazgatója utalt rá, hogy Verstappen mindig kihozza a lehetőségeiből a maximumot – ezzel maga a pilóta is egyetértett: „Szerintem is így van. Úgy vélem, az évek során sokkal jobb lettem, bár ez szerintem természetes. Egyetlen F3-as szezon után egyből bekerültem az F1-be, így meg kellett tanulni, hogy főleg egy élmezőnybe tartozó autóval nem kell folyamatosan ’mindent vagy semmit’ felfogásban versenyezni. Minden egyes nagydíjon pontokat kell szerezni. Ez nem mindig lehetséges vagy nem mindig van a te kezedben a dolog, de úgy gondolom, ez már 2018 óta elég jól megy. Folyamatosan javulunk ezen a téren, de már hosszú ideje ez a hozzáállásom. Idén tudva, hogy olyan autónk van, amivel képesek vagyunk a bajnokságért harcolni, extrán oda kell erre figyelni. De úgy érzem, már tavaly is így tettem.”

„Korábban mindig első akartam lenni, minden egyes edzésen” – tette hozzá a holland. „Mindig a leggyorsabb akartam lenni, holott ez nem mindig szükséges. Ez változott valamelyest az évek során. Nehéz megmondani, hogy javultam-e vagy ilyesmi. De úgy gondolom, minden egy kicsit simábban megy. Több a tapasztalatom is, ami alighanem segítség az összteljesítmény terén.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: