DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Félévértékelő: A legjobb versenyzők

Hogy egy kis változatosságot vigyünk a Formula-1 lassan araszoló nyári szünetébe az olvasók és valljuk be, saját magunk számára is, a Formula.hu szerkesztőségében összeállítottuk hármas toplistáinkat a szezon első felének legjeiről. Jól ismert nagy szezonértékelőnk mini-verziója lett a végeredmény – a sort szokás szerint a legjobb pilótákkal nyitjuk.

Csapatunk hét tagja is részt vett a szavazásban, a képlet pedig pofonegyszerű: 3-2-1 pontot kaptak minden lista helyezettjei, így a végén az összeadás kérlelhetetlen szabályai alapján kijött egy összszerkesztőségi rangsor. De kit hoztunk ki győztesnek?

Balogh Boglárka: Az első hely sorsa nem is volt kérdés számomra; Max Verstappen karrierjét az F1-es debütálása óta követem figyelemmel, és véleményem szerint idénre tényleg méltó vb-esélyessé ért, úgy a versenypályán, mint a kommunikációjában (most tekintsünk el a javarészt a csapatok által generált silverstone-i balhétól). A második helyezett is egyértelmű volt, Lando Norris idén bebizonyította, hogy a 2020-as formája nem a furcsa szezonnak volt köszönhető, és zsinórban tizenöt pontszerző hely sem hullik csak úgy az ember ölébe. A harmadik helyen szívem szerint holtversenyt hirdetnék; Carlos Sainz és George Russell is meggyőzött, végül utóbbinak adtam a dobogó legalsó fokát. A Williams továbbra sem egy világverő autó, de Russell mintha nem hinne ebben, és pluszpont, hogy jól bírja a Mercedes türelemjátékát is.

1. Max Verstappen

2. Lando Norris

3. George Russell

Balogh Tamás: Az én szememben két pilóta emelkedett ki a mezőnyből a szezon első felében: Lando Norris és Max Verstappen. Előbbi látványos fejlődést mutat az első két idényéhez képest és megérdemelten áll a vb-tabella harmadik helyén, leiskolázva a középmezőnyt és megelőzve egy-egy Mercedest és Red Bullt is, míg a holland néhány apró megingást leszámítva bizonyítja, hogy megérett a vb-címre. A harmadik helyre Carlos Sainz fért fel nálam: példátlanul gyorsan beilleszkedett a Ferrarinál, s olykor már Charles Leclerc-t is szorongatja házon belül – emiatt hajszállal még a továbbra is szupergyors, de olykor hibázgató Lewis Hamiltont is megelőzte a rangsoromban.

1. Lando Norris

2. Max Verstappen

3. Carlos Sainz



Gellérfi Gergő: Az számomra nem is lehet kérdéses, hogy az idei szezon első felében Max Verstappen nyújtotta a legjobb teljesítményt: több óriási balszerencse is kellett ahhoz, hogy ne ő töltse a nyári szünetet a tabella élén. A második hely nálam Lando Norrisé, aki gyakorlatilag mindig a középmezőny egyik (sőt sokszor a) legjobbja, s ennek köszönhetően féltávnál Bottast és Perezt is előzi a tabellán. Lewis Hamilton pedig bár önmagához képest sokat hibázik, s többször volt komoly szerencséje is, összességében mégsem kérdés, hogy övé a három legjobb teljesítmény egyike.

1. Max Verstappen

2. Lando Norris

3. Lewis Hamilton

Gobodics Tamás: Nálam most nincs „tisztán”, kiemelkedően első, sőt, első három sem ebben a kategóriában, mert nagyon sok olyan versenyző van, aki megérdemelné az említést – például Leclerc, Sainz, vagy Gasly, de beszélhetnénk Russellről, vagy most már Oconról is. A top háromba végül befért nálam a pontversenyt vezető Lewis Hamilton, aki magához képest többet hibázott eddig, de extra teljesítményei így is akadtak bőven. Max Verstappent a második helyre tettem, mert egyrészt (hiába állítja ennek ellenkezőjét a Red Bull) kisebb hibái igenis voltak (elrontott időmérők főleg az év elején), másrészt balszerencse ide vagy oda, a legjobb autóval sem ő vezeti a bajnokságot. Harmadrészt pedig azért, mert az ő „közel tökéletes” (az említettekkel együtt is szinte az) teljesítményénél is nagyobb extrának tartom Lando Norris produkcióját, aki a harmadik helyen áll a tabellán, rommá veri a magasan jegyzett csapattársát és bravúrt bravúr után szállít.

1. Lando Norris

2. Max Verstappen

3. Lewis Hamilton

Mészáros Sándor: Verstappen minden létező eszközt – beleértve a dörzsölt vezetői húzásokat és a pszichikai hadviselés elemeit is – jól használ a Hamilton elleni harcban és pontosan tudja: nincs más választása, ha fogást akar találni a történelem egyik legjobbján. Ha nincs például a bakui defekt vagy a silverstone-i nagy összecsapás, sokkal jobban is állhatna, de az évad első felében így is bizonyította: rajta nem múlna a trónfosztás. A hétszeres vb-első rég nem tapasztalt helyzetben, éles párharcban igyekszik tartani a frontot, s mivel idén a Mercedes egyáltalán nem olyan legyőzhetetlen gépezet, mint korábban, így még inkább harcosként kell ténykednie. Ezt meg is teszi, az pedig Verstappen keménységét mutatja, hogy olykor-olykor keményebb, vitatható eszközökhöz kell folyamodnia. Norris egyre fényesebb csillag az F1 égboltján, akitől joggal várhatjuk a következő lépést, a futamgyőzelmet. Ehhez egyelőre egy hatalmas adag szerencsére is szüksége lenne, de az idény első felében bebizonyította, hogy tudna élni a lehetőséggel, ha a helyzet úgy hozná.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Lando Norris

Strommer Benjamin: Láttam egy olyan számolgatást is, ami szerint Max Verstappen 64 ponttal vezethetné most a világbajnokságot, ha rajta kívül álló körülmények (a bakui durrdefekt, Bottas torpedója stb.) máshogyan alakulnak. Az éveken át jövő bajnokaként emlegetett Verstappen végül befutott, minden esélye megvan rá, hogy idén a jelen bajnoka legyen – ez majd csak a folytatásban dől el, az első félév legjobbja azonban kérdés nélkül ő. Lewis Hamilton vezeti a világbajnokságot és többször tett csodát az adott pályán gyengébbnek számító Mercedesszel, de vezetői hibái, valamint az olyan húzásai miatt, mint a hungaroringi időmérős eset, most legfeljebb második helyet érdemel meg. Lando Norris háromszor lett harmadik futamon, harmadik helyen áll a bajnokságban, de a listán nem csak emiatt került ő a harmadik helyre: egy McLarennel előz egy Red Bullt és egy Mercedest, sztárigazolás csapattársához képest pedig másik dimenzióban teljesít.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. Lando Norris

Szikora Tamás: Az idei év a hétszeres világbajnok és fiatal kihívójának párharcáról szól, ez pedig ugyanolyan klasszikus csata, amit már sokszor láttunk a múltban. Bár Hamilton rutinja rengeteget számít és a Mercedes még mindig az egyik legjobb autó a mezőnyben, Verstappent én jobbnak érzem most, a holland végre kapott egy világbajnoki címre esélyes autót, ő pedig nagyszerűen él ezzel a lehetőséggel. A harmadik helyen sokat gondolkoztam, Lando Norris és George Russell is a maximumot hozza ki az autójából, most mégis utóbbi lett a dobogós nálam. A fiatal brit erőn felül teljesít a Williamshez képest, ez pedig megint csak azt támasztja alá, hogy ő lehet a jövő egyik nagy bajnoka.

1. Max Verstappen

2. Lewis Hamilton

3. George Russell

A végeredmény: Három pilóta neve bukkant fel szinte mindegyikünk szavazatában, a 2020-as év pilótájának megválasztott Max Verstappen viszont csak első és második helyeket kapott, előbbit hétből ötször: egyértelmű fölénnyel ő a félév embere nálunk. Annál érdekesebb, hogy rajta kívül Lando Norris szerepelt kétszer az első helyen, Lewis Hamilton legfeljebb a második fokra került az újságírók listáján, így ez a sorrend alakult ki köztük, a szárnyait bontogató fiatal brit megelőzte a világbajnokság éllovasát. Két pilóta kapott még rajtuk kívül szavazatot: George Russell kettő, Carlos Sainz egy lista végére került fel.

1. Max Verstappen – 19 pont

2. Lando Norris – 12 pont

3. Lewis Hamilton – 8 pont

4. George Russell – 2 pont

5. Carlos Sainz – 1 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: