DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nem képes tesztautót építeni a Williams – hátrány 2022-re

Egyedüli csapatként a Williams nem vesz részt a szezon közbeni Pirelli-teszteken, most pedig az utolsó, Abu Dhabiban rendezendő gyakorlástól is visszaléptek. Nincs idő és pénz megépíteni a 18 colos abroncsokhoz szükséges „öszvérautót”.

A 2021-es szezon versenyeivel párhuzamosan folyik a Pirelli tesztprogramja a jövő évre szánt 18 colos abroncsokkal: kedden és szerdán a Hungaroringen a Mercedes, a Ferrari és a McLaren dolgozik együtt a gyártóval. Kilenc csapat vesz részt a programban, amelyek megfelelő tesztautókat, „öszvéreket” építettek a célra: ezek átalakított 2020-as versenygépek, melyek az abroncsokat érő jövő évi erőhatásokat szimulálják.

Egyedüli csapatként a Williams nem vesz részt a programban, ugyanakkor az új technikai igazgató, Francois-Xavier Demaison korábban elmondta, a csapat dolgozott azon, hogy a szezon végi, Abu Dhabiban tartandó utolsó gumiteszten szerepeljen. A Williams azonban már most, négy hónappal korábban belengette a fehér zászlót: nem épít tesztautót, így nem fog részt venni a gyakorláson.



„Nem leszünk jelen öszvérautóval Abu Dhabiban” – mondta a RaceFans.net-nek a csapattól a járműteljesítményért felelő Dave Robson. „Ideális esetben egy csapatnak rendelkezésére áll az öszvérautó, amellyel köröz és saját maga tanul az abroncsokról. De ehhez szükség van alkatrészekre, különösen kerekekre, melyeken annyival előre el kell kezdeni dolgozni, hogy nincsen sem időnk, sem forrásunk rá. Ezt a döntést már hosszú ideje meghoztuk és visszafordíthatatlan.”

„Így is jelentős mennyiségű adatot kapunk a Pirellitől és laboratóriumi teszteket végezhetünk a gumikon. Szóval kisebb hátrányt fog jelenteni, de azt hiszem, hamar ledolgozzunk” – mondta Robson. Az összes gumiteszten gyűjtött adatot mind a tíz csapat rendelkezésére bocsátja a Pirelli, így gondoskodva arról, hogy (papíron) senki se szerezhessen előnyt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: