DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Magyar hölgy irányít az F1-es pódiumon!

Először fordul elő az F1 történetében, hogy hölgy – ráadásul egy magyar hölgy – koordinálja majd egy nagydíj pódiumceremóniáját – tudta meg a formula.hu. Bukor Katalint éri a megtiszteltetés.

Jól ismert tény, hogy az F1-ben mindenből csak a legjobb elfogadható: különösen igaz ez a nagydíjhétvégék egyik legfontosabb mozzanatára, a díjátadó ceremóniára, amelyet kis túlzással az egész világ lát. Noha az egész csupán néhány perc, ráadásul a jelenleg érvényben lévő Covid-rendelkezések miatt különféle korlátozások mellett bonyolítják, egy komplett stáb dolgozik a zökkenőmentes lebonyolításon, amelyet ráadásul számos alkalommal elpróbálnak a nagy esemény előtt.

Ha valamikor nem férhet bele semmiféle hiba, apró bibi vagy bökkenő, az a díjátadó ceremónia. Nem véletlen, hogy a Formula One Management közel húsz éve minden egyes helyszínen ugyanarra a személyre, az F1-es futamok eseményigazgatójára, Alexandre Molinára bízza a különleges esemény felügyeletét, éppen ezért számít nagy dolognak, hogy a jövő hétvégén esedékes Magyar Nagydíjra a formula.hu információi szerint változtatnak és Molina közvetlen munkatársára bízzák a feladatot: Bukor Katalin révén először fordul majd elő, hogy egy hölgy – aki ráadásul magyar – felügyeli majd a pódiumon zajló eseményeket.



 

Mi a dolga annak, aki a dobogós történéseket irányítja abban a néhány percben? Jóval bonyolultabb annál, mint elsőre gondolnánk, hiszen neki kell gondoskodnia arról, hogy az F1 által használt pódium digitális kijelzőin a megfelelő feliratok és zászlók jelenjenek meg a megfelelő időben, elő kell készítenie a trófeákat az átadásra, fel kell készítenie a trófeákat átadó protokollvendégeket arra, hogy hová álljanak, honnan és hogyan vegyék át az átnyújtandó trófeákat. Ez csupán néhány a legfontosabb tennivalók közül, de éppen elég arra, hogy szemléltesse: sokkal intenzívebb az a néhány perc, mint azt elképzeljük.

Bukor Katalin régóta dolgozik a FOM kötelékében, jelenlegi tisztségét – hivatalosan az F1 operációs- és eseményprotokoll főnöke – 2018 óta tölti be. A formula.hu információi szerint a magyar hölgy négy éve szerezte meg az FIA ceremóniamesteri szuperlicencét – igen, létezik ilyen is -, amellyel rajta kívül csak Alexandre Molina rendelkezik. Az utóbbi években sok egyéb más mellett a különféle F1-es betétszámok, például az F2-es és F3-as futamok díjátadóinak lebonyolításáért felelt, a Hungaroringen viszont már a csúcskategóriában is bizonyíthat.

A Magyar Nagydíj trófeáiról ezúttal is a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. gondoskodik, azokat hétfőn, a Hungaroring célegyenesében, egy sajtótájékoztatón mutatják majd be.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: