DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Baumgartnernél Verstappen a fő vb-esélyes

Max Verstappen a hétvégi Brit Nagydíj és a vb-cím fő esélyese – véli hazánk első F1-es pilótája, Baumgartner Zsolt, aki a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában osztotta meg gondolatait a jelenlegi helyzetről.

Megérett, így a hétvégi Brit Nagydíj megnyerésére és a világbajnoki titulus elhódítására is alkalmasnak tartja a Red Bull-Honda pilótáját, Max Verstappent az első magyar F1-es pilóta, Baumgartner Zsolt. A 2003-ban beugróként a Jordannél debütált, a 2004-es évadot a Minardi kötelékében végigversenyző, a 2004-es Amerikai Nagydíjon az első magyar F1-es pontot is begyűjtő pilóta úgy véli, hogy a holland lélektanilag is nagyot lépne előre, amennyiben győzne a nagy rivális Lewis Hamilton hazai futamán.

„Ha itt is meg tudja szorítani Hamiltont és meg tudja ezt a futamot is nyerni, akkor szerintem Verstappennek elég nagy esélye van a világbajnoki címre – mondta Baumgartner Zsolt pénteken, a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. - Itt lehet azonban egy nagy visszavágás is, ami lélektanilag nagyon tudja befolyásolni a pilótákat. Tudjuk, hogy Verstappen sokkal fiatalabb, kicsit vehemensebb, de mostanára nagyon sokat finomodott és azt gondolom, megérett arra, hogy világbajnok lehessen.”



Baumgartner hozzátette: „A saját tapasztalataim alapján én azt látom, hogy a lélektani előny jelenleg mindenképpen Verstappennél van, míg Hamiltonnak egy reménysugár ez a silverstone-i futam. Ez jó lehetőség neki a fordításra, ami utána teljesen megváltoztathatná a szezont, de azért azt hozzá kell tenni, hogy a Honda erőforrása és a Red Bull is nagyon sokat fejlődött, miközben már mindenki a jövő évre készül.”

Ezen a hétvégén debütál a sprintkvalifikáció az F1-ben, amelynek hatására megváltozik a hétvége menetrendje és ritmusa, ami új helyzetet teremt, próba elé állítva a csapatokat és a pilótákat. „Izgatottan várom ezt az újítást, a sprintfutamot. Hallottam, hogy a pilóták nem túlságosan lelkesek ettől. Ez is fontos lehet, hiszen aki ehhez jobban alkalmazkodik, aki jobban veszi ezt az új kihívást, az mindenképp előnyhöz juthat és lehetnek akár meglepetések is” – fogalmazott honfitársunk, aki pályafutása során 20 nagydíjon vett részt.

Baumgartner Zsolt szerint az is Verstappen malmára hajthatja a vizet, hogy a sprintkvalifikáció miatt felforgatják a hétvégét, főleg annak fényében, hogy az utóbbi hetekben a holland mellett alárendelt szerepben lévő Hamiltonra komoly megfelelési kényszer nehezedik a hazai pálya és várhatóan telt ház miatt.

„Jómagam titkon azt gondolom, hogy Verstappen ehhez jobban fog alkalmazkodni. Hamilton most egyébként is olyan helyzetben van, hogy óriási a nyomás rajta, nagyon várja a brit szurkolókat, bízik abban, hogy sokan fogják biztatni. Ez motiváció, de egyben fokozza a megfelelési kényszert is, ilyenkor pedig elég egyetlen pici baki, egy rosszul sikerült szabadedzés vagy időmérő és máris megváltozik az egész hétvége kimenetele” – fogalmazott Baumgartner, aki megjegyezte: a hazai nagydíj mindig más, mint a többi verseny, olyankor minden versenyzőre fokozott nyomás nehezedik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: