DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Évekig együtt marad az Alfa Romeo és a Sauber

Együtt marad a Sauber és az Alfa Romeo az F1-ben, az együttműködést „több évre” meghosszabbították – jelentette be az olasz márka és a svájci versenyistálló szerdán, hivatalos közleményben.

A felek ezzel az utóbbi időszak egyik legfontosabb kérdését válaszolták meg: mivel a jelenlegi szerződés az idei év végén lejár, hosszú hónapokon át szolgáltatott beszédtémát az a kérdés, hogy van-e sansz a 2018-ban kezdődött együttműködés meghosszabbítására. Számos forgatókönyv felmerült, kezdve azzal, hogy az idei év eleje óta a Stellantis autóipari cégcsoport égisze alatt működő Alfa Romeo esetleg kivonul, a program gerincét adó Sauber pedig a Renault-val lép partnerkapcsolatra, esetleg önállóan, a Ferrari erőforrásait ügyfélként megvásárló alakulatként folytatják tovább, a spekulációknak immáron azonban vége.



Bár csupán néhány nappal ezelőtt, az Osztrák Nagydíj hétvégéjén sem volt még nyilvánvaló, hogy küszöbön a hosszabbítás, a szerdai bejelentésből kiderül: az új megállapodás a „több évre” szól - egyes források szerint három szezont jelent –, amely során a felek komoly célokat tűznek ki maguk elé. Mint a kommüniké rámutat: az érintettek szerint az idei évtől életbe lépő költségvetési korlátozás, valamint a jövőre bevezetésre kerülő jelentős technikai szabályváltozások komoly lehetőséget kínálnak arra, hogy a svájci Hinwilben székelő alakulat előre lépjen az F1-es mezőnyben, öregbítve ezzel az istálló és a márka hírnevét.

„Az F1 egy élvonalbeli laboratórium a kínálatunk jövőbeli elektrifikációjához, tökéletes összhangban a következő néhány évre vonatkozó elképzeléseinkkel. Ezen túlmenően a motorsport kiemelkedő láthatóságot biztosít, amelyet szeretnénk minél inkább kihasználni a sikeres jövő érdekében” – kommentálta a bejelentést Jean-Philippe Imparato, az Alfa Romeo vezérigazgatója.

Fred Vasseur, az F1 istálló csapatfőnöke méltatta az előző években tett közös erőfeszítéseket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy komoly reményekkel vágnak bele az elkövetkezendő időszakba.

„Az új szabályok megadják nekünk a lehetőséget az előrelépésre, és hiszek abban, hogy tökéletes helyzetben vagyunk ahhoz, hogy nagyot nyerjünk ezzel. Már nagyon várjuk a közös jövőt és azt, hogy közelebb kerüljünk az élmezőnyhöz. Ez a kapcsolat különösen fontos számunkra, mint vállalat számára, a versenypályán túl is, mert az autóiparban együtt elvégzett munka jól megmutatja a Sauber Engineering technológiai és gyártási színvonalát. Biztosak vagyunk abban, hogy továbbra is dolgozhatunk az Alfa Romeónak olyan új és izgalmas projekteken, amelyek formálják majd az autóipar jövőjét” – fogalmazott a csapatfőnök.

Vasseur és a két versenyző, Kimi Raikkönen és Antonio Giovinazzi új szerződéseiről nincs szó a közleményben, ám az Alfa-megállapodás meghosszabbítása után vélhetően ezen kérdések megválaszolása sem várat majd sokat magára. Az évad tizedik fordulójaként megrendezésre kerülő hétvégi Brit Nagydíj előtt az Alfa Romeo 2 ponttal a konstruktőri tabella 8. helyén állomásozik: a Bakuban pontot szerző Raikkönen az egyéni tabellán a 15. helyen áll, míg a Monacóban eredményes Giovinazzi közvetlenül márkatársa mögött állomásozik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: