DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A sprintek után mással is kísérletezne az F1

Nem a sprintfutam az egyetlen újítás, amit a Formula vezetősége a közeljövőben kipróbálna. A Liberty Media mindenképp újítani akar a rég megszokott formátumon.

A Brit Nagydíjon egy jelentős újítás vár az F1 mezőnyére, ugyanis alaposan megváltoztatták a versenyhétvége menetrendjét. A pénteki szokásos két szabadedzés helyett csak egyet rendeznek meg, a másodikat pedig az időmérő edzés helyettesíti, ami szombaton (egy újabb szabadedzést követően) egy 100 kilométeres versenytávú sprintfutam rajtsorrendjét adja. E futam eredménye határozza meg a vasárnapi nagydíj rajtrácsát, amihez így lényegében egy plusz lépcsőfok vezet. Az F1 sportszakmai vezetője már izgatottan várja az új formátum debütálását, miközben tisztában van vele, hogy nem mindenkinek tetszik az ötlet.

 ausztria-2020-grid_1



„Azt kell mondanom, a csapatok hihetetlenül támogatóak, és ugyanannyira érdekli őket a végeredmény. Vannak néhányan, akik nem értik, miért változtatunk, mások pedig alig várják, hogy lássák annak eredményét. Szerintem az F1-es próbaeseményeket a jövőben is meg kellene fontolnunk, és nem csak a sprintet” – idézte őt a The Race.

Az F1 legutóbbi újítása, a kieséses időmérő edzés csúfos kudarccal ért véget, igaz azt még Bernie Ecclestone uralkodása alatt vezették be. A Liberty Media érkezése óta még nagyobb az igény a formabontó ötletekre. „Új szemlélettel vizsgálták felül, mit miért csinálunk. Emellett egyre növekszik a közösségi hálóban tapasztalt elérésünk, ami új közönséget csábít az F1-hez” – árulta el a szakvezető.

Brawn 2022-ben hat versenyhétvégén szeretné látni az új formátumot, feltéve, ha az idén beválik. „Nincs okunk arra, hogy erőltessük. A múltban a Formula-1 sokat küzdött azzal, hogy minden változást egy egész szezonra bevezetett. Mindannyian emlékszünk a kieséses időmérőre, amit szerencsére év közben megváltoztattak. Azt hiszem, arról mindenki előre megmondta, hogy hiba lesz, és így is lett. Szóval mi három versenyhétvégén tesztelünk, és ha nem az elvárt visszajelzéseket kapjuk, akkor más megoldás után nézünk. A kételkedőktől csak annyit kérek, próbálják ki. Remélhetőleg élvezni fogják.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: