DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Horner: Ennyi erővel a Formula-E is lehetnénk

Ha autóversenyzés, akkor az egyik kötelező elem a sebesség mellett a hang. A környezetbarát F1 idején sokan sírják vissza az autók régi visítását, és a Red Bull csapatfőnöke teljesen megérti őket.

Ausztria nemcsak két Formula-1-es nagydíjnak adott otthont az elmúlt hetekben, hanem a sportág jövőjéről szóló tárgyalásoknak is. A jelenlegi motorgyártók képviselői, valamint vendégként az Audi és a Porsche a 2025 utáni motorformuláról egyeztettek. A cél a környezettudatosság, ennek fényében az elektromos meghajtás esetleges túlsúlya és a bio- vagy szintetikus üzemanyagok használata is napirendre került.

Noha mostani motorpartnerét, a Hondát év végi kiszállása miatt már nem érinti a kérdés, a Red Bull mégis ott lehetett az egyeztetéseken, lévén hogy saját maguk gyártják majd az erőforrásukat. Christian Horner, a csapat főnöke fontosnak tartja a felvázolt jövőképet, de nem áldozna fel emiatt mindent, ami az F1 lényege.

Emlékeztetett arra, hogy a motorfejlesztéssel egyébként is meg van kötve a kezük. „A jelenlegi motorra fordítható költségek eléggé limitáltak. Amikor ezt az új motort megálmodtuk, ezt nem vettük számításba. Ez egy fantasztikus lehetőség arra, hogy kicsit másképp álljunk majd a dolgokhoz” ­– nyilatkozta Horner a 2025-ös erőforrásról.



Szerinte is ezé a formuláé a jövő, vannak azonban kikötései vele szemben. „A hangjának hatnia kell az érzelmekre. Persze fenntarthatónak is kell lennie, de a szórakoztatás továbbra is fontos. Máskülönben mehetnénk a Formula-E-be” – fogalmazta meg fenntartásait. „Remélhetőleg a közös ötletelés valami ütős megoldást hoz 2025-re” – tette hozzá.

A motorok felhangosítására több lehetőség is van, például ha a gyártók megszabadulnak az MGU-H rendszertől, vagy növelik a maximális fordulatszámot. Horner szerint akárhogy is fog kinézni végül az új motor, egyvalami a kivitelezés során nem lehet kérdés. „Az F1 jövője érdekében fontos, hogy megtaláljuk a jó megoldást. Együtt kell működnünk, a sport érdekében.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: