DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Mazepin: Kétarcú az F1 világa

A Haas orosz pilótája úgy érzi, az emberek elnézők a sikeres pilótákkal, miközben a kevésbé eredményes versenyzőket könnyebben kritizálják. A tévés közvetítések miatt sem örül.

Kritikáktól hangos első szezonját tölti a Formula-1-ben Nyikita Mazepin, aki az első néhány futama során gyakorlatilag csak akkor került tévéképernyőkre, amikor valami rosszat csinált, vagy hibázott. Rögtön a szezonnyitón miatta zengett a paddock, miután a bahreini időmérő edzésen a pilóták szóbeli megállapodását figyelmen kívül hagyva több autót a pálya utolsó néhány kanyarjában előzött meg, ezzel zavarva őket a gyors körök előkészítésében. Az orosz ezért meg is kapta a magáét, de úgy érzi, a közvélemény nem bánt vele igazságosan.

mazepin-haas-1-v2



„Mindenki nagy ügyet csinált belőle, amikor keveset tudtam a Formula-1-es időmérőről. Az volt életem első alkalma, és egyetlen másik sorozatban nem találkoztam ezzel az egyezséggel. Újonc voltam, és erről nem beszéltek a versenyzői eligazításon, sem más megbeszélésen. Szerintem a Formula-1 egy kétarcú világ, aki több világbajnoki címmel a zsebében hibázik, azt kevésbé kritizálják.”

Az orosz egy konkrét szituációt is felemlegetett: múlt hétvégén szemtanúja volt, amikor Sebastian Vettel hasonlóan járt el Fernando Alonso közelében, és a németet nem vették elő. „A versenyzői eligazításon a versenyigazgató elmondott egy új szabályt, ami szerint a nyolcas kanyarig fel kell vennünk egy adott pozíciót a pályán, amit a 9-10-es kombinációban meg kell tartanunk. Ez azt jelenti, hogy azokban a kanyarokban tartanunk kell a tempót. Amit a Q2-ben [Alonso és Vettel között] láttam, az ennek az ellentéte volt. Minden pilóta emberből van, mindenkit rajta kaphatnak. És őket rajta kapták. Ez egy boldog hely lesz, ha mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak.”

Mazepin emellett úgy érzi, a futamok tévés közvetítései során szándékosan rossz fényben tüntetik őt fel. „Ezt a harcot sosem fogjuk megnyerni. Az F1 egy szórakoztató sport, az emberek szeretik az érzések skáláját megélni, szóval nem hiszem, hogy ez változni fog” – idézte őt a PlanetF1.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: