DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Gumifüstöléssel ünnepelt Verstappen, utolsó figyelmeztetést kapott

Nem díjazta a holland célegyenesbeli mutatványát a Red Bull Ringen Michael Masi: a versenyigazgató gyakorlatilag azonnal üzent a csapatnak, hogy több ilyet nem fog elnézni.

Mikor Max Verstappen szezonja negyedik győzelmét megszerezve befutott a Stájer Nagydíjon, a célegyenesben, csapata előtt rögtönzött ünneplést tartott egy szerényebb abroncsfüstöléssel: lelassított, majd a kerekeket kipörgetve csúszkált kicsit, gumicsíkot rajzolva az aszfaltra. (Az összefoglaló videóban 5:40-től látható.)

Szinte abban a pillanatban érkezett egy figyelmeztetés a Red Bullhoz Michael Masi versenyigazgatótól, amelyben felhívta a figyelmet, hasonló mutatvány nem ismétlődhet meg a jövőben.

„Nem volt ideális szituáció, ezért beszéltem azonnal a csapattal és közöltem velük, hogy ilyesmit a jövőben nem fogunk tolerálni” – idézi a RaceFans.net Masit. A versenyirányítás szerint az efféle lassítás a célvonalon veszélyes, habár Verstappen közvetlen közelében nem volt senki, az első lekörözött, az egyik Williams is több másodperc távolban ért célba.



A sportszabályzat 43.3-as cikke így rendelkezik: „A győztes versenyző ünneplő cselekedetet hajthat végre, mielőtt eléri a parc fermét, feltéve, hogy ezt biztonságosan hajtja végre és nem veszélyeztet más versenyzőt vagy tisztviselőt.”

A RaceFans.net emlékeztet egy hatalmas 2015-ös balesetre, amely épp a Red Bull Ringen történt a Formula Renault 3.5 szériában: Robert Merhi lassított drasztikusan a célegyenesben – a gyanú szerint azért, hogy felgumizza rajtpozícióját a következő futamra –, a ma F1-ben szereplő Nicholas Latifi pedig belerohant. Nagy különbség azonban, hogy jelenleg Verstappen közelében egy autó sem haladt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: