DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Ki mennyi vb-pontot szerzett teljes karrierje során?

„Célom a versenyen, hogy pontokat szerezzek” – hangzik el a jól ismert frázis számtalanszor az F1-es nagydíjhétvégéken. A rekorder Hamilton a 4000-hez közelít, hárman viszont még első pontjukra várnak.

Aligha meglepő, hogy az összpontszám ranglistáján, akárcsak a futamgyőzelmek összesítésében, Lewis Hamilton tartja a rekordot: a brit 3879 egységet halmozott fel 2007-ben kezdődő Formula-1-es pályafutása során, ami döbbenetes mennyiség. Jelentősen elmarad legközelebbi ellenfele is tőle, a háromezres határt még szintén átlépő Sebastian Vettel a maga 3028 pontjával.

Kettőjükön kívül senki más nem szerzett 2000-nél több pontot: Fernando Alonso 1904, Kimi Raikkönen 1863 pontot számlál. Az esetükben a képet kicsit árnyalja, hogy két évtizedes pályafutásuk felét – ráadásul a legsikeresebb időszakot – még abban a pontrendszerben töltötték, amely jóval kisebb mértékben jutalmazta a pontszerzőket: 2010 óta jár 25 egység a győzelemért, azelőtt csak 10-et osztottak érte, sőt amikor a páros kezdte, csupán az első hat kapott vb-pontot.



Hamilton, Vettel, Alonso és Raikkönen nem csupán az idei mezőnyben emelkednek ki, hanem az örökranglista első négy helyét is elfoglalják: a magyarázat arra, hogy megelőzik a pályafutása során összesen 1566 pontot szerző Michael Schumachert és a korábbi érák legendáit, ugyancsak a pontrendszer változásaiban keresendő.

Figyelemreméltó, hogy Valtteri Bottas, Max Verstappen és Daniel Ricciardo mind 1000 pont felett áll, annak ellenére, hogy a legrégebb óta mezőnyben szereplő Ricciardo is csupán tíz éve versenyez. Sergio Perez 750 egységet gyűjtött 2011 óta, az utána következő versenyzőkben pedig közös vonás, hogy jóval fiatalabbak, szinte kizárólag a középmezőnybe tartoztak eddig, ezért egyikük sem lépte át még az 500 pontos határt.

Ketten, George Russell és Yuki Tsunoda eddig csak egy-egy alkalommal ízlelték meg a pontszerzést, hárman pedig még első pontjaikra várnak: a másodéves Nicholas Latifi és két újonc, Mick Schumacher és Nyikita Mazepin.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: