DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Horner lelkendezik a saját F1-es motor miatt

A Red Bullnál már nagyon várják, hogy a saját erőforrásukat szerelhessék az autójukba, jövő áprilisra már működőképesnek kell lenni a gyárnak - Christian Horner szerint ezzel a Ferrari szintjén lesznek.

Továbbra is óriási lépésnek tartja Christian Horner azt, hogy csapata jövőre már motorokat is fog gyártani a Formula-1-es autók mellett, méghozzá ugyanott, Milton Keynes-ben. Horner most az AutoCarnak adott interjút a témában és ott is kihangsúlyozta, hogy rajtuk kívül csak a Ferrari csinálja azt, hogy mindent "egy tető alatt" végez - ezt azért hangsúlyozza, mert a Mercedesnél a két gyárat (az autót és a motort tervező, építő részlegeket) negyven kilométer választja el egymástól, míg az Alpine esetében az autót Angliában, a motorokat viszont Franciaországban csinálják.

Horner azt is hozzátette, hogy ez egy "tökös" döntés volt a részükről és kicsit a körülmények kényszerítették bele őket ebbe, de vállalták a rizikót és nekivágtak a munkának. A terveik szerint jövő áprilisra már működőképes rendszerük lesz motorgyártás és motorfejlesztés terén. Azt nem titkolta, hogy a Mercedestől elcsábított mérnökökkel épített motorszakértő csapatukat nem feltétlenül a mostani erőforrásokra akarják használni (bár természetesen a befagyasztás ellenére itt is lesz munka), hanem a következő, talán 2025-től induló érára akarják összegyúrni a társaságot.

hor_1



Mint mondta, a Honda minden segítséget megad nekik, de így is nagyjából ötven millió eurós beruházásról beszélünk, mire a semmiből beszereznek és felépítenek mindent, ami a motorrészleghez kell. Most már nagyon várják, hogy végre saját gyártású motorjaik legyenek, egyre jobban izgatja őket a projekt.

"Ez most betölti azt az űrt, ami évek óta az Achilles-pontunk volt már a Honda érkezésééig: nem mi irányítottuk a saját sorsunkat" - mondta Horner. "Nagyon hasznosak vagyunk az F1-nek, mert odáig fejlődhetünk, hogy más csapatokat is elláthatunk motorokkal, ha esetleg jönnének újak és egy olyan független motorgyártó, mint a Red Bull Powertrains elég vonzó ötlet a Liberty számára" - tette hozzá a csapatfőnök, aki azt is kiemelte, hogy nekik van két F1-es csapatuk, van egy pályájuk, most lesz saját motorjuk, minden juniorkategóriában ott vannak, utánpótlást képeznek, szerinte nincs még egy olyan cég, aki ennyire mélyen és ilyen magas szinten benne lenne az autósportban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: