DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az F1 változtatna Monacón, de ez nem könnyű

Ross Brawn szerint a múltban többen megpróbálták izgalmasabbá tenni a Monacói Nagydíjat, de a pálya eddig mindenkin kifogott. A saját szimulációikban bíznak.

Elhelyezkedéséből, hangulatából és a vele járó csillogásból fakadóan a Monacói Nagydíj régóta a Formula-1 ékkövének számít, pompáját azonban beárnyékolja, hogy maga a versenyzés ritkán hordoz magában nagy izgalmakat. A pálya szűk, az előzési pontokat pedig nagyítóval kell keresni a vonalvezetésen, így általában az jelent fordulatot a futamokon, ha leesik az eső, vagy valamelyik pilóta hibázik. Az F1 technikai csapata Ross Brawnnal az élen tisztában van a problémával, de a szakember szerint a nyilvánvalónak tűnő megoldások nem oldják ezt meg.

E2FWmFYXoAUkM0D



„Ez egy briliáns esemény nagyszerű múlttal, elképesztő hangulattal. Egy olyan versenyről van szó, amit mindenki meg akar nyerni, de ismerjük a pálya korlátait. Az emberek gyakran kérdezik, hogy miért nem változtatunk a gumistratégián és hasonlókon, de a csapatok ezekhez alkalmazkodnak. Néhány éve Szingapúrban ezt láthattuk, amikor a gumik nagyon lágyak voltak. A srácok egyszerűen csak nagyon lassan vezettek, az autók szorosan követték egymást, így senki sem tudott kiállni. Találnak olyan taktikát, amivel ezeket kiküszöbölik.”

„A trükközéseket el kell kerülnünk. Bizonyos sorozatokban például rá kell hajtani egy felületre, ami elősegíti az előzést, de szerintem nekünk ehhez hasonlóhoz nem kellene folyamodnunk. Nem ez az első alkalom, hogy valaki változtatni próbált, de eddig senki nem jutott semeddig. Most viszont rendelkezünk eszközökkel, például szimulációval, szóval az embereink utána fognak járni, mit tehetnénk” – idézte őt a The Independent.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: