DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen nyert, Leclerc el sem rajtolt Monacóban

Előbb egy Ferrari, majd egy Mercedes is kiszállt az élmezőnyből a Monacói Nagydíj vasárnapján, ami így könnyed autózássá tette Max Verstappen útját a győzelemig és a bajnokság első helyéig. Carlos Sainz és Lando Norris még dobogós.

A Monacói Nagydíj legnagyobb drámája fél órával a rajt előtt megérkezett. Amikor megnyílt a bokszutca és Charles Leclerc kihajtott a pályára, hogy elfoglalja a pole-pozíciót, az alagúthoz érve már érezte, hogy valami nincs rendben az autóval, amit tegnapi balesete után rakott ismét össze a csapat. A hazai pilóta visszatért a bokszba, de a csapat nem tudott gyors választ adni a problémára, így a rajtelső még a mezőny után sem eredhetett, már a rajt előtt fájdalmas módon ért számára véget a futam.

A pole így üresen maradt, a legjobb helyet megöröklő Max Verstappen pedig megtartotta a vezetést Valtteri Bottas, Carlos Sainz és Lando Norris előtt. Lewis Hamilton sem tudott előrébb kerülni a 6. helyről, s a pozíciókban való komolyabb átrendeződésre az első és egyetlen bokszkiállásokig kellett várni, amit a mezőny első felében lágy gumikon rajtolók indukáltak.

start



Hamilton érkezett először a bokszba annak reményében, hogy elégávással sikerült Pierre Gasly elé kerülnie, ám a Mercedes taktikája a visszájára sült el. Nemhogy Gasly egy körrel később kiállva is megőrizte a pozíciót, de a kiállásukat pár körrel eltoló Sebastian Vettel és Sergio Perez mindkettőjüket átugrotta. Hamilton dühösen és kiábrándultan kommunikált a rádióban, de a Mercedesnek ekkor már komolyabb gondjai voltak, hiszen a másik versenyzőjük bokszkiállása ennél is nagyságrendekkel rosszabbul sikerült. A második helyről kiálló Bottas jobb első kerekét hosszas próbálkozások után is képtelenek voltak levenni a szerelők, mivel az felszorult a kerékagyra, így nem maradt más opció, mint a garázsba tolni a finnt és kihúzni őt a versenyben lévők listájáról.

A Red Bull így még a korábbinál is jobb helyzetben találta magát, hiszen Verstappen vezetését nem veszélyeztette az őt több másodperc hátránnyal követő Sainz és Norris, Perezt pedig a jó boksztaktikával felhozták a 4. helyig. A sorrend pedig a leintésig már nem is változott, Sainz első dobogóját szerezte a Ferrarival, ő és Norris pedig összességében egyaránt már a harmadikat. Vettel számára az ötödik hely révén tisztességes lett az idei első pontszerzés, Gasly mögött pedig Hamiltonnak belefért még egy bokszkiállás a végén, hogy a kiábrándító 7. helyet legalább a leggyorsabb körrel megfejelje – de a pontversenyben így is elvesztette a vezetést Verstappennel szemben, mint ahogy egy ponttal a Mercedes is a Red Bull-lal szemben.

Dupla pontszerzéssel zárt az Aston Martin a 8. helyezett Stroll révén, Ocon két pontot mentett az Alpine számára nehéz hétvégén, Giovinazzi pedig az Alfa Romeo idei első egységét szerezte, amikor a női teniszlegenda, Serena Williams meglengette a kockás zászlót a célegyenesben a 78. kör végén.

A Monacói Nagydíj végeredménye:

EasyCapture1_3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: