DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Így leste a bokszmunkát a Mercedes a Red Bulltól

Kiszúrtuk: a Mercedes alaposan tanulmányozta a Monacói Nagydíj előtt a bokszmunkában élen járó Red Bull stábját, de ez sem segített rajtuk. Érdekes fotó a helyszínről.

Másfél év után a hercegségbeli futam volt az első, ahol újságírók léphettek a paddock és a bokszutca területére az F1-ben, így a formula.hu-nak is alkalma nyílt vizsgálódni. A derbi rajtja előtt például azt vettük szemügyre, ahogyan a Red Bull kerékcserekirályai gyakorolják a műveletet, ráadásul azt is kiszúrtuk, hogy nem csak mi voltunk kíváncsiak erre, hanem a szomszédban tanyázó Mercedes legénysége is.

Mivel már a korábbi versenyeken is előfordult, hogy egy-egy kerékcsere az elvártnál lassabban sikerült a címvédő formációnál, nem meglepő, hogy az egész gárda kivonult a garázs elé szemügyre venni az energiaitalosokat. Sőt, mint a helyszínen készített fotónkon látható, még a csapat bokszutcai fotósa is a művelet megörökítésére összpontosított. Szokatlannak nem mondható, hogy egy-egy csapat megfigyeli a másikat gyakorlás közben, ilyen csapatszintű megfigyelést viszont csak ritkán láthatunk – éppen ezért örökítettük meg.

IMG_20210523_135726



Igazi érdekességet az az incidens adott a jelentsornak, ami a futamon történt, amikor a 2. helyen álló finn a 31. körben kerékcserére érkezett. A W12-es jobb első kerekét a szervizcsapat képtelen volt lebirkózni az autóról: a csapat tájékoztatása szerint a kerékanyán szétforgácsolódtak azok az élek, amelyekbe a légkulcs belefogott volna, a levétel nem volt lehetséges, ez pedig Bottas versenyének végét jelentette. A versenyző természetesen bosszús volt, Toto Wolff csapatfőnök pedig elmondta: komolyabb lépések szükségesek bokszmunka frontján.

„Egy ilyen katasztrofális meghibásodáshoz mindig több tényező vezet" – mondta a Mercedes főnöke a futamot követő sajtóértekezletén, amelyen részt vett a formula.hu is. "A mostani eset után felül kell vizsgálnunk a terveket, felül kell vizsgálnunk az anyagot, amelyből a kerékanyák készülnek. Ilyennek egészen egyszerűen nem szabad előfordulnia. Tény az is, hogy az a szerelő, akinél ez történt, bokszmunka tekintetében az egyik legjobb, leggyorsabb emberünk. Ilyen helyzetekben nem lehet kijelenteni, hogy egyvalaki hibázott, az ilyen esetek mindig több tényező együttállásából adódnak.”

Imolában a Mercedesé volt a leggyorsabb bokszkiállás, 2,24 másodperc alatt cseréltek kereket Bottas autóján, míg a szezonbeli csúcs a Red Bullé: a bahreini nyitányon Max Verstappen autójával 1,93 másodperc alatt végeztek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: