DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Hamiltonnak semmit sem ad egy pályabejárás

A hétszeres világbajnok számára értelmetlen gyakorlat az F1-es pilóták szokásos rutinja. Szerinte ez energiapazarlás, a versenyhétvégéken hasznosabb tevékenységekkel tölti az idejét.

Hét világbajnoki címmel, száz pole-pozícióval és kilencvennyolc futamgyőzelemmel a neve mellett Lewis Hamilton sorra halmozza az F1-es rekordokat, a sporthoz való hozzáállása azonban eltér a megszokottól. Az autósportban régóta bevett szokás, hogy a pilóták a versenyhétvége előtti csütörtökön a mérnökeikkel körbejárják az adott verseny helyszínét, átbeszélve és felmérve a legfontosabb tudnivalókat. Eleinte Hamilton is ezt csinálta, ám egy idő után arra jött rá, hogy ez neki semmit sem ad. Ahogy a Mercedes high-tech szimulátora sem.

E0ovSVyXEAQPOYX



„A szimulátort is alig használom. Évente talán 20 kört teljesítek. Fiatalabb koromban végigsétáltam a pályákon, de rájöttem, hogy számomra ez egy értelmetlen gyakorlat. Nagy tempónál teljesen más [a pálya]. Rájöttem, hogy ez energiapazarlás. A hétvégéim során az energiám fenntartása a cél, hogy végezni tudjam a dolgom” – nyilatkozott a Sky Sportsnak.

Egyes pilóták előszeretettel vizualizálják a köreiket, de a hétszeres világbajnok ezt is értelmetlennek tartja. „Szerintem az egy baromság. Nem akarom kritizálni, mert lehet, hogy néhány embernek működik. Emlékszem, hogy Seb [Vettel] ezt csinálta, vizualizálta a körét. Kipróbáltam, semmi haszna nem volt számomra. De ez az egész arról szól, hogy mindenki megtalálja, ami neki működik.”

Hamilton élete talán legjobb időmérős körére is visszaemlékezett. Ezt a 2018-as Szingapúri Nagydíjon futotta meg azon a pályán, ahol előtte minden évben nehézségei voltak. Minden évben volt valami korlátunk a gumik miatt, amikor ezen a pályán jártunk. Még a mclarenes időkben is szenvedtünk. Lehettünk gyorsak az első szektorban, de az utolsó mindig rosszul sikerült, mert túlmelegedtek az abroncsok. Hosszú idő vezetett oda, hogy egy csapattal olyan autót tudtunk kifejleszteni, ami egy teljes körön át megőrizte a gumik állapotát, így magabiztosan hajthattam őket” – árulta el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: