DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az egész F1 az amerikai versenyzőt keresi

A két amerikai verseny beütemezésével a Formula-1 újabb lépést tett az amerikai rajongói szívek meghódításáért, az utolsó, legfontosabb lépés azonban még hátravan: egy jó versenyző bevonzása az USA-ból, akivel a nézők azonosulni tudnak.

A Liberty Media a 2017-es Formula-1-es hatalomátvétele óta nem titkolt célként fogalmazta meg, hogy – maga is amerikai cég lévén – komoly terjeszkedést vigyen véghez az Egyesült Államokban, ahol az autósport-rajongók érdeklődését az F1-ről elterelte az IndyCar és a NASCAR. Az, hogy sikerült elérni, hogy jövőre Austin mellett Miamiban is futamot rendezzen a királykategória, fontos lépés, ám a Liberty által az F1 élére kinevezett Stefano Domenicali is tudja, hogy egy amerikai versenyző jelenléte lenne az igazi hajtóerő a tengerentúli érdeklődés növeléséhez.

„A csapatokkal összedolgozva próbáljuk megfejteni, milyen lehetőségek vannak arra, hogy amerikai versenyzők rövid időn belül felkeltsék az F1-es csapatok érdeklődését. Reálisan tekintve nem hiszem, hogy erre két-három éven belül sor kerül, de ezt követően igen” – idézi Domenicalit a The Race.

„Tudom, hogy némely csapat már rajta tartja a szemét a jó amerikai versenyzőkön, akik ha felkészülten érkeznek, hatalmas felhajtást generálhatnak az amerikai nézők számára, hiszen a versenyzők idézik elő a lelkesedést és a szenvedélyt, őket akarják látni a nézők. Emiatt bízunk benne, hogy nagyon hamarosan egy amerikai versenyző is harcba száll majd az F1-es mezőny többi tagjával.”

usa



Legutóbb Alexander Rossi hordozta az Egyesült Államok zászlóját az F1-ben, amikor 2015 végén öt futamra beugrott a mezőny végén szenvedő Marussiához, így a bizonyításra nem volt lehetősége, azóta pedig ő is az IndyCarban csinált magának karriert. De a korábbi amerikai próbálkozások, mint 2006-07-ben Scott Speedé és 1993-ban Michael Andrettié, szintén rövid életűek és sikertelenek voltak.

A Liberty vezérigazgatója, Greg Maffei szintén eltökélt az F1 ezen törekvése iránt, s szerinte az eddig tett lépések is eredményesnek bizonyultak. „A verseny Miamiban, a Drive to Survive sorozat, a rajongói fesztiválok és a digitális platformokon való terjeszkedés mind afelé hatnak, hogy növekedjen a bajnokság iránti érdeklődés az USA-ban. Sokaktól, akiket eddig nem foglalkoztatott az F1, most azt hallom, hogy a Drive to Survive hatására váltak rajongóvá. Olyanok vannak köztük, akik nem tartoznak a tipikus nézőink közé, például nők és tinédzserek. Mindent ki akarunk hozni ebből, amit csak lehet” – mondta Maffei.

Az utóbbi hetekben az IndyCarban remeklő 21 éves Colton Herta neve merült fel, mint olyasvalaki, akit meg lehetne környékezni, ő maga pedig sikeres tudna lenni egy jó F1-es csapattal. Pár évvel korábban Josef Newgardennel szemezett hasonló módon a Formula-1, ő azonban 30 éves korára is az IndyCarban maradt, mostanra két bajnoki címet szerzett, és az élmezőny állandó tagjaként aligha kockáztatná meg az óceán túloldalára való átugrást.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: