DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A pályahatárok miatt tárgyalnak a csapatok

A Spanyol Nagydíj szombati napján az F1 tíz csapatának vezetője összeül, hogy átbeszélje a szezon legellentmondásosabb témáját, a pályahatárok betartatását.

Eddig három versenyhétvége zajlott le az idei Formula-1-es szezonból, és mindhárom fordulón konfliktust szítottak a pályaelhagyásokkal kapcsolatos zavaros szabályok. A szezon úgy kezdődött Bahreinben, hogy az FIA bizonyos kanyarokban napi szinten módosított azon, mit szabad és mit nem, és ez a helyzet azóta sem lett sokkal egyértelműbb. Hiába jelöli minden egyes nagydíjhelyszín határait széles fehér vonal, az FIA bizonyos kanyarokban elnézőbb, másokban pedig annál szigorúbb, és ez egyre nagyobb feszültséget szít. Az első három fordulón csak Max Verstappen egy potenciális futamgyőzelmet, egy pole-pozíciót és egy leggyorsabb körért járó egy pontot veszített el olyan büntetések miatt, amelyek szerinte nem minden esetben voltak megalapozottak. Ebből fakadóan a Red Bull nagy támogatója a kérdéskör tisztázásának.

 E0xqyvWWYAIhJZQ



Christian Horner csapatfőnök a Spanyol Nagydíj pénteki napján a Sky Sportsnak elárulta, az istállók vezetői a szokásos szombati megbeszélésükön ezt a témát is kivesézik. Horner szeretné, ha az F1 egyértelműsítené a helyzetet, ami jelenleg az istállók számára is nehezen átlátható.

„Számunkra központi téma, hogy átléptünk a pálya határait, mert emiatt [Portugáliában] leggyorsabb kört, [Bahreinben pedig] pozíciót vettek el tőlünk. Ez a csapatok számára is nehéz kérdés. Nem tudom, egy szurkolónak hogyan lehetne elmagyarázni. Mi azt szeretnénk, ha más sportokhoz hasonlóan a fehér vonala döntené el, valaki a pályán belül haladt-e vagy azon kívül. Nem az, hogy egy bizonyos kanyarban lehet, amit a másikban nem. Ez szörnyen zavaros. Holnap a csapatfőnökök között fel fog merülni ez a téma” – magyarázta Horner, aki szerint F1-es tempónál, korlátozott kilátás mellett nagyon nehéz dolga van a pilótáknak, ezért lenne nagy szükség a helyzet tisztázására.

A megbeszélésen az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali is jelen lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: