DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Hamilton 2:1-re vezet Verstappennel szemben

Gigászok csatáját láthattuk a Portugál Nagydíjon, ahol Hamilton, Verstappen és Bottas között óriási csatában dőlt el a futamgyőzelem sorsa. A hétszeres világbajnok 30 másodperces előnye csak papíron tűnik soknak.

A hétvége legkellemesebb időjárása várt a mezőnyre a vasárnap helyi idő szerint 15 órakor induló futamon. 19 fokos levegő, 40 fokos aszfalt, a célegyenesben enyhe hátszél uralkodott a pálya környékén.

A lámpák elalvásával sima rajtot láthattunk, az első három sorrendje nem változott, Valtteri Bottast Lewis Hamilton és Max Verstappen követte árnyékként, azonban a negyedikről induló Sergio Perez visszaesett Carlos Sainz mögé. Nagyobb nyertese nem volt az első perceknek, egy vesztese azonban igen: Kimi Raikkönen a célegyenesben nemes egyszerűséggel nekiment csapattársa, Antonio Giovinazzi hátsó kerekének, így az első szárnya darabokra tört, egy része pedig beszorult az autó alá. Az Alfa Romeo az első kanyart sem tudta bevenni, így a pálya szélén leparkolt. Érkezett a biztonsági autó, és kezdődött a takarítás.

rajtutanportimao



Öt kör elteltével folytatódott a verseny 19 autóval. Bottas agresszíven indított, meg is lepte vele Hamiltont, aki lassan reagált csapattársa kiugrására, így az egyes kanyarban mellé ért Verstappen, aki megelőzte őt kívülről. Hátrébb Lando Norris három helyet javítva ugrott fel a negyedik helyre, maga mögé utasítva Perezt, Carlos Sainzt és Charles Leclerc-t. Hamilton azonban nem sokáig tűrte maga előtt a hollandot: a Red Bull az utolsó kanyarban megbicsaklott, amit a Mercedes kíméletlenül kihasznált. Visszaállt a Bottas, Hamilton, Verstappen sorrend, a hétszeres világbajnok pedig elkezdte csapattársát szorongatni. A finn a huszadik körig bírta a nyomást, a brit a célegyenes végén egy bevetődéssel kívülről maga mögé utasította őt, és átvette a vezetést.

A bokszkiállásokat a hatodik Sainz kezdte meg a 22. körben, lágyakról közepesekre váltva.  A lágyakon rajtolók, így többek között Esteban Ocon, Sebastian Vettel, Lando Norris érkezett sorban, felborítva a sorrendet.

E0ZGFXKXEAA4a9n

A közepeseken induló élmezőnyből Verstappen állt ki először, a 33. körben feladva az üldözést. A következőben Bottas, az azt követőben pedig Hamilton is érkezett keményekért. A Mercedes Bottas kiállásában benne hagyott egy egész másodpercet, amit a már felmelegített gumikon érkező Verstappen kegyetlenül kihasznált, és felugrott Hamilton mögé, miközben az alternatív stratégián lévő Perez kerékcsere nélkül az élre állt. A középmezőnyt Norris vezette a McLarennel az ötödik helyen, őt Leclerc követte árnyékként. Az első tízben még Esteban Ocon, Sainz, Pierre Gasly és Daniel Ricciardo haladt az utolsó húsz körhöz érve.

Perez akárhogy küzdött, 51 körös közepes keverékeken nem tudta maga mögött tartani a lendületből érkező Hamiltont, így visszaesett Hamilton mögé, majd kiállt a bokszba. Lágyakkal a negyedik helyre esett vissza, messze Bottas mögé. A futam utolsó 15 körére nagyjából egyenlő távolságok alakultak ki a dobogósok között: Hamilton, Verstappen és Bottas 5-5 másodpercre követte egymást, miközben mögöttük Perez a friss lágyakon nagy hátránnyal, de sorra futotta a leggyorsabb köröket. Erre reagálva először a Mercedes kihívta Bottast friss lágyakért, majd a Red Bull is így tett Verstappennel. Egyikük sem veszített ezzel pozíciót, és mindketten rámentek a leggyorsabb körért járó egy pontra. Ezt az utolsó körben Verstappen húzta be.

 Az utolsó körökre Ocon és Fernando Alonso több pozíciót is nyert, a spanyol Sainzt, Ricciardót és Gaslyt is maga mögé utasította. A mezőny legvégén Nicholas Latifi és Mick Schumacher csatázott óriásit, Nyikita Mazepin pedig a csapattársához képest is több, mint egy kör lemaradással ért célba az utolsó helyen.

Frissítés: Verstappentől pályaelhagyásért elvették a leggyorsabb körért járó egy pontot, ami így Bottast illeti.

A Portugál Nagydíj végeredménye:

E0ZUbMnXEAEUXh_

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: