DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Verstappen elvett köre pole-t ért volna

Valtteri Bottasnak hajszállal sikerült megakadályoznia Lewis Hamilton 100. pole-pozícióját, de Max Verstappen is közel volt az első helyhez, mielőtt a 4-es kanyar kiszélesítéséért érvénytelenítették a Q3 legjobb körét.

Bár végül négy tizedes hátránnyal csak harmadik lett, mégis karnyújtásnyira volt a pole-tól Max Verstappen a Portugál Nagydíj kvalifikációján, hiszen első mért körével még Bottas végül győztes idejénél is egy tizeddel jobbat ment, ám egy korrigálás miatti pályaelhagyásért elvették a körét.

„Elég nehéz időmérő volt, sokat küszködtem a tapadással. Az első Q3-as időm tisztességes volt, de kicsit megcsúsztam és lementem a pályáról. Bíztam benne, hogy képesek leszünk egy újabb jó körre, de az utolsó két kanyarban megzavart az előttem haladó autó – ami az egyébként is alacsony leszorítóerővel és az erős széllel együtt tetemes időveszteséget okozott” – mondta Verstappen, majd a vasárnapi esélyeket latolgatva így folytatta: „Nem ideális a helyzet, de megpróbálunk harcba szállni velük. Remélhetőleg kicsit stabilizálódnak a körülmények, mert eddig nem valami szórakoztató számomra itt az autó vezetése.”

verstappen_1



A Bottas mindössze hét ezredmásodperccel győzte le csapattársát az első rajthelyért folyó harcban. A két versenyző egyaránt a Q3-ban futott első köre során, még lágy gumikon jegyezte legjobb idejét, mert noha formabontó módon az utolsó menetre közepes keverékeket kapott mindkét autó, a csapat számításaival ellentétben ezúttal nem tudtak tovább gyorsulni. A Red Bullok maguk mögött tartásához viszont erre nem is volt szükség.

„Jó érzés a pole-ban lenni, főleg hogy az első két versenyen gyenge pontomnak számított a gumik felmelegítése. Az egész hétvége során furcsán éreztük magunkat a lágy gumikon, a közepesek sokkal jobban működtek” – mondta a 17. pole-ját szerző finn. „Tavaly is a közepeseket tettük fel az autóra az időmérő végén – akkor ez bevált, most viszont nem tudtam elég hőt generálni bennük, talán a felerősödő szél miatt. Az pedig, hogy holnap a közepeseken kezdhetjük meg a versenyt, több lehetőség számára nyitva hagyja a kaput, hiszen eldönthetjük, hogy milyen sokáig várunk az első kerékcserével.”

A bajnoki pontversenyt vezető Hamilton számára ugyan a sporttörténelmi mérföldkő, a századik F1-es pole elmaradt, megnyugtatja viszont a tudat, hogy az eddig látottak alapján ezen a hétvégén egyértelműen a Mercedes tűnik a favoritnak. „Nem volt tökéletes a köröm, de mindent beleadtam. Szerintem sohasem lehetünk elégedettek, így tovább hajtunk, de örülök az eddig mutatott teljesítményünknek.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: