DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Hamilton: Rossz gumikat hozott a Pirelli

A Tavalyi Portugál Nagydíjhoz hasonlóan Lewis Hamilton idén is azt kifogásolja, hogy az F1 gumibeszállítója nem a megfelelő keverékeket szállította a hétvégére, emiatt túl alacsony a tapadás.

Nehéz pénteket tudhat maga mögött az F1-es mezőny a Portugál Nagydíj hétvégéjén, ahol a hullámvasúthoz hasonlító vonalvezetés mellett a meglehetősen erős szél nehezítette a pilóták munkáját. Ráadásul Lewis Hamilton úgy érzi, a Pirelli túl kemény keverékeket vitt Portimaóba, így a csapatoknak különösen nagy fejfájást okozott az ideális tapadás elérése. A pályát a tavalyi nagydíj előtt újraaszfaltozták, de Hamilton szerint a tapadás azóta nem sokat nőtt. „Szinte ugyanakkora” – hasonlította a helyzetet a 2020-ashoz. „Talán egy kicsit jobban tapad, de a szél nagyon erős volt. Mindenki szenvedett, csúszkált. Kétségkívül kihívás volt a mai nap” – idézte a pilóta szavait a Racefans.

E0J2h_BXEAQb6Ev



Való igaz, hogy a mezőny nem is használhatna az elérhetőnél keményebb keverékeket, hiszen a Pirelli a skála egyik végéről válogatott, így a C1, C2, C3-ös abroncsokat vitte Portugáliába. Hamilton szerint legalább egy lépéssel lágyabbakra lenne szükség, különösen azért, mert a tavalyi felhozatalhoz képest az idei Pirellik többet bírnak. „Tavaly idejöttünk, és a gumik túl kemények voltak. Most ismét itt vagyunk ugyanazokkal a gumikkal – vagyis nem, mert azok most még keményebbek. Én személy szerint úgy érzem, túl kemény keverékekkel jöttünk ide. A skála közepét, a C3-ast és a C4-est kellene használnunk. De mindenki ugyanazokkal megy, szóval valahogy majd átvészeljük.”

Hamilton pénteki legjobb ideje egy 1:19,837-es kör volt, amivel a második szabadedzésen az élen zárt. Legnagyobb riválisa, Max Verstappen az első gyakorláson gyorsabb (1:19,673), a másodikon viszont lassabb (1:19,980) kört futott nála, ami jól tükrözi a kettejük közötti kiélezett helyzetet. A hétszeres világbajnok nem bocsátkozott jóslatokba a hétvége hátralévő részét tekintve, de azt tudja, hogy egy pillanatra sem pihenhet. „Szerintem szoros lesz. Annak tűnik. Nem tudom, Max köre milyen volt, az enyém nem volt tökéletes. Maradt még idő az autóban, tudunk még fejlődni. Biztos vagyok benne, hogy ők is. Érdekes lesz, mert az utóbbi néhány verseny szoros volt” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: