DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bólogatós kutyának érezte magát Ilott

Életében először ült autóba F1-es szabadedzésen Callum Ilott, aki hétvégén az Alfa Romeónál kapott gyakorlási lehetőséget. Nagy tempónál váratlan légáramlatok tréfálták meg őt.

A hétvégi Portugál Nagydíjon nagy lehetőséget kapott a Ferrari pilótaakadémiájának tagja, az F2 tavalyi második helyezettje: Callum Ilott a pénteki második szabadedzésen az Alfa Romeo egyik autójával gyakorolhatott. A nála magasabb Antonio Giovinazzi autóját vezethette, aminek furcsa következménye lett: nagy tempónál a légáramlatok folyamatosan mozgatták a fején a bukósisakot. A fiatal britnek ezzel egy szórakoztató F1-es élménye született Portimaóban.

E0OXOq-WEAA-2Qi 



„Kissé imbolygott” – árulta el. „A bólogatós kutyára emlékeztetett. A sisaknak nagy szerepe van a légáramlatok elterelésében, és talán kicsit máshol volt a fejem, mint Antonióé. De csak nagy sebességnél csinálta ezt. Kissé kényelmetlen volt, de legközelebb módosítunk miatta.”

A 22 éves brit számára nem ez volt a nap egyetlen meglepetése. A tapadás összességében alacsony volt, amelyen az erős légmozgás sem segített. Ilyen körülmények között gyűjtötte a kilométereket. „Karakterisztikáit és nehézségeit tekintve a tavalyihoz hasonló volt a pálya. Ez kissé meglepett minket az elején. Én nyilván óvatosan kezdtem, így érdekes volt megtapasztalni.”

Ám idővel hozzászokott a körülményekhez, így az edzés vége felé Kimi Raikkönen legjobb idejét is megközelítette. „Amint felvettem a ritmust a gumikkal, azt hiszem, egyetlen tizedmásodperccel zártam Kimi mögött a kemény gumikon. Ez nem rossz. Aztán átváltottunk a lágyakra, amelyek teljesen megleptek” – árulta el a fiatal pilóta, akinek időbe telt alkalmazkodni a meglepően nagy tapadáshoz. Nem úgy, mint Lewis Hamiltonnak, aki kevesellte a Pirellik teljesítményét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: