DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Mazepint meglepték az F1 viselkedési normái

Az orosz újonc élete második F1-es hétvégéjén másodszor okozott fejfájást ellenfeleinek, amikor nem a hallgatólagos megállapodások szerint viselkedett, csak magával foglalkozott.

Zűrösen kezdődik Nyikita Mazepin pályafutása a Formula-1-ben. A 22 éves orosz már az első királykategóriás éve előtt letette a névjegyét, amikor kikerült róla egy finoman szólva kínos felvétel az internetre. Ez megalapozta a pilóta és az F1 közönsége közötti viszonyt, ami azóta sem éppen rózsás. Mazepin a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon és az azt követő Emilia-Romagna-i Nagydíj időmérőjén is felrúgta az F1 hallgatólagos megállapodását, ami szerint a versenyzők tiszteletben tartják a körülöttük autózókat, és nem zavarják meg egymás köreit. Mazepin az orosz Match lapnak elárulta, ezek a szabályok váratlanul érték őt.

mazepin-haas-1-v2



Konkrétan utóbbi esetre reagált, ami során Antonio Giovinazzit megelőzte a célegyenesben, mielőtt mindketten megkezdték volna utolsó körüket. „Az utóbbi két hétvége során meglepett ez a viselkedési norma. Mindenkinek van csapata, ami utasításokat ad. Én mindkét esetben ezeket követtem, de vannak hallgatólagos megállapodások is. Igen, még mindig tanulok, de két másodperccel az időmérős szakasz vége előtt szeltem át a célvonalat. Ha mögötte maradok, nem marad elég időm egy újabb körre. Kellemetlen helyzet, de itt mindenki magáért felel” – fogalmazott.

Miközben a szurkolók egy jó része negatívan vélekedik róla, Mazepin elmondása szerint csapaton belül jó kapcsolatokat ápol. Különösen Günther Steiner csapatfőnökkel. „Kiváló a kapcsolatunk. Ez egy nagyszerű tapasztalat számomra, ilyen sokat eddig még soha nem dolgoztam együtt egy csapatvezetővel. Sokat tanulok a csapatmunkáról. Mickkel [Schumacher]nagyon jó a munkakapcsolatom. Egy hajóban evezünk: ugyanannyi idősek vagyunk és mindketten most kezdtük a karrierünket” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: