DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton „buta pillanata” megmentette őt

Amatőr hibának tűnhetett a múlt hétvégi imolai futamon Lewis Hamilton fallal való koccanása, de Martin Brundle szerint ez a mozzanat mentette meg a hétszeres világbajnok futamát.

Ritka alkalmak egyikének lehettünk szemtanúi a múlt hétvégi Emilia-Romagna-i Nagydíjon, ahol nagyjából féltávnál Lewis Hamilton egy körhátrányban lévő autót megelőzve alacsony tempóval lecsúszott a pályáról, és nekikoccant egy gumifalnak. A hétszeres világbajnok hosszú másodpercekig rostokolt a sóderágy tövében, mire megtalálta a hátramenetet és visszatolatott a pályára. Kis híján a versenye bánta az apró hibát, de Martin Brundle szerint a brit jól kezelte a helyzetet, ennek köszönhetően nem esett ki.

ham-hiba-imola



„Lewis George [Russell] autóját körözte le a Tosában. A Williams jobbra húzódott, Lewisnak helyet hagyva a belső, nedves íven. Hogy a lekörözött autónak el kellene hagynia az ideális ívet? Nem igazán. Lewis szerencsétlenül járt, mert enyhén blokkoltak a kerekei, így a sóderágyon keresztül a gumifal felé csúszott. Az F1-es autók 360 km/óránál elképesztőek, 0 km/óránál viszont borzasztóan esetlenek. A hátramenetet megtalálni nem egy pillanat kérdése, a kuplungpedál egy forgó kormány hátulján található, nem lehet rendesen kilátni, a kormányzási szög pedig reménytelen helyzetet teremt a széles első kerekek és a futóműgeometria miatt” – részletezte a helyzetet szakértői szemmel a Sky Sports munkatársa.

„Bután nézett ki, hogy Lewis a fal felé közeledve gyorsított, és letörte az első szárnyát. Bizonyos szintig az is volt, de pontosan tudja, hogyan kell mindenáron távol maradni a sóderágytól, amiben bennragadva egy korai zuhany várt volna rá. Ezt követően, a csapatától rádiós segítséget kapva a régi, sokkal tömörebb sóderágyon keresztül visszatolatott a pályára, pillanatnyilag elsőkerék-hajtásúként használva az autóját. A szárnya eltört, de a helyzetet megmentette.”

Hamiltonnak óriási szerencséje volt Valtteri Bottas és George Russell ütközésével, ami nagyjából két peccel a kicsúszását követően piros zászlós megszakítást eredményezett. A hétszeres világbajnok új első szárnyat és friss szett gumikat kapott, ráadásul a körhátrányát is ledolgozhatta. Ennek köszönhetően egészen a második helyig zárkózott fel. Brundle az ide vonatkozó szabályokat is taglalta.

„Ez néha segíti, néha hátráltatja a pilótákat. Bizonyos szempontból sportszerűtlennek tűnik, de láttunk már példát arra, hogy ez a szabály felpezsdített versenyeket. Lewis nem játszotta el az díszcsomagolású ajándékát: átvágott a mezőnyön és a leggyorsabb kört is megfutotta. A leintést követő interjú alatt nyilvánvaló volt, hogy a hibája nagy szerepet játszott ebben” – tette hozzá.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: