DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Giovinazzi: Mazepin tiszteletlen és nem korrekt

Az Alfa Romeo olasza méltatlankodik, hogy az orosz ellenfél egy előzéssel tönkretette Q1-es gyorskörét. A Haas újonca vállat von: tisztában van az íratlan szabályokkal, de ilyen kritikus pillanatban önzőnek kell lenni.

Nem lett népszerűbb versenyzőtársai között Nyikita Mazepin az imolai Q1-ben: az orosz újonc a szakasz végén Antonio Giovinazzi szélárnyékába kapaszkodott, miközben mindketten gyorskörön voltak, majd megelőzte az olaszt, ezzel kizökkentve az Alfa Romeo-versenyzőt, aki a 17. helyen végzett. Mazepin sem nyert a pilóták közti hallgatólagos megállapodás felrúgásával, csupán a 19. helyen végzett (utolsóként a mért körrel rendelkezők között), ráadásul magára vonta Giovinazzi méltatlankodását.

„Ez elég világos. Tiszteletben tartjuk egymást, amikor elkezdjük a kört, ő viszont nem tanúsított tiszteletet. Ez nem korrekt egy időmérős körön. Nem sikerült teljesítenem az utolsó próbálkozásom” – mondta a helyszíni riportereknek Giovinazzi az Emilia-Romagna-i Nagydíjon, melyen a Formula.hu akkreditált újságírója is részt vesz.



Mazepin már Bahreinben is felrúgta az íratlan szabályokat, mikor Q1-es felvezető körén előzgetett riválisokat – szintén kitolva velük, mikor a gyorskörön megforgott és sárga zászlót idézett elő. Az orosz akkor azzal védekezett, nem hallott az úriemberek közti hallgatólagos megállapodásról. Ezzel aligha védekezhet újra: most azt hozta fel mentségként, hogy a kvalifikáció ezen kritikus pillanatában önzőnek kell lenni.

„Az F1-ben kicsit nehéz, mert 20 autó van az első szegmensben. Mindenki ugyanakkor megy ki, a pálya pedig nem elég nagy valamennyiünk számára. Beszéltünk már erről az úriemberek közti megállapodásról, és nincs is ellenvetésem vele szemben. De amikor három másodperc maradt az órából, akkor vagy hajtani kell, vagy a bokszba menni, de először át kell lépni a célvonalat. Ebből kifolyólag nem gondolom, hogy bármi probléma lett volna. Azért vagyok itt, hogy teljesítsem a köreimet, és mindannyian ugyanabban a világban vagyunk” – mondta az ebben a pillanatban nem túl kedvező megítélésű orosz pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: