DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Máris érkezhet a szezon első esős futama

Ahogyan kishazánkban, úgy Olaszországban sem köszöntött még be az igazi tavasz. Hűvös idő várható az Emilia-Romagna-i Nagydíj hétvégéjén, vasárnap pedig még az eső is megkeverheti a kártyákat.

A hétvégén rendezik a 2021-es Formula-1-es szezon második versenyét, az Emilia-Romagna-i Nagydíjat, amelynek programja még kedden változáson esett át. A múlt héten ugyanis elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet királynő férje.

Az F1 kedden bejelentette, hogy annak érdekében, hogy a menetrend ne ütközzön a szombati temetési ceremóniával, a pénteki szabadedzésekre a tervezettnél fél órával előbb kerül sor, a szombati program pedig egy teljes órával csúszik korábbra (a pénteki változtatásra az edzések között előírt időtartam betartása miatt van szükség).



A szabadedzéseket ez nem sokban befolyásolja időjárás szempontjából, miután a Weather.com adatai alapján aznap elszórtan napsütés várható a Bologna megyei Imola térségében, csapadékra nem kell számítani, így a 11:00-kor kezdődő első és a 14:30-kor induló második edzésen is száraz pályán körözhetnek majd a pilóták. A levegő hőmérséklete ekkor lesz legmelegebb a hétvége folyamán, azonban a hőmérők higanyszála ekkor sem haladja majd meg a 15°C-ot.

Szombaton már valamivel borúsabb idő vár a versenyzőkre és a csapatokra, de a harmadik szabadedzés és a kvalifikáció is hasonló hőmérsékleti viszonyok közepette fog lezajlani, mint a két pénteki gyakorlás.

Vasárnapra aztán nagyot fordul az időjárás, kisebb lehűlésre számíthatnak a résztvevők, emellett pedig egész nap lógni fog az eső lába a legendás olasz versenypálya fölött. Komoly mennyiségű csapadékra ugyanakkor nem kell számítani, viszont a nap bármely szakában eleredhet egy-egy kisebb zápor, emellett pedig 15 km/órás északkeleti széllel kell számolniuk a csapatoknak.

Eddig is Verstappen-Hamilton csatára volt kilátás, és ha valóban esni fog az Emilia-Romagna-i Nagydíjon, akkor még inkább valószínű, hogy a két világbajnoki éllovas küzdhet majd meg a futamgyőzelemért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: