DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az FIA Bottas autóját foglalta le elsőként

Az FIA Valtteri Bottas Mercedesét foglalta le először egy átfogó vizsgálatra a szezonnyitó Bahreini Nagydíjat követően. Idén minden verseny után alaposan ellenőrizni fognak egy-egy autót.

A 2021-es szezon kezdete előtt nem sokkal tette közhírré az FIA, hogy a költségvetési limit bevezetése nyomán – és a közelmúltban történt szabálytalanságok miatt – idén minden verseny után lefoglalnak egy autót és alapos átvizsgálásnak vetik alá.

Az Auto Motor und Sport úgy értesült, hogy Valtteri Bottas Mercedesére esett a Nemzetközi Automobil Szövetség választása. A Bahreini Nagydíj után az FIA lecsapott az Ezüst Nyílra, majd három órán át vizsgálta azt.



Végül az ellenőrzés eredményére nem tért ki a szakoldal, azonban valószínűleg nem találtak szabálytalanságot a Mercedesnél, mivel annak már híre ment volna. Az FIA egyébként az adott verseny utolsó körében választja ki, melyik autót szeretnék tüzetesebben megvizsgálni.

A szezonnyitón a harmadik helyen végző finnre esett a választásuk, az FIA technikai igazgatója pedig azt is elmondta, miért volt szükség erre az eljárásra: „Azért szerettük volna ezt bevezetni, hogy minden kétséget kizárhassunk. Ez a csapatok javára is válik, hiszen így kizárhatunk mindennemű gyanúsítgatást” – mondta Nikolas Tombazis.

Emellett valószínűleg a közelmúltban történt események hatására is dönthetett ekképp az FIA, hiszen tavaly a Racing Point fékrendszere volt szabálytalan, mivel teljes egészében a Mercedes megoldását használták, amit pont a tavalyi évtől tiltottak a szabályok, de korábban a Renault is bajba került egy automata fékerőeloszlás-állító rendszer miatt, ami miatt ki is zárták őket a 2019-es Japán Nagydíjról – utólag.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: