Steward
Gobodics Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. május 17. hétfő
F1

Az FIA Bottas autóját foglalta le elsőként

Az FIA Valtteri Bottas Mercedesét foglalta le először egy átfogó vizsgálatra a szezonnyitó Bahreini Nagydíjat követően. Idén minden verseny után alaposan ellenőrizni fognak egy-egy autót.

A 2021-es szezon kezdete előtt nem sokkal tette közhírré az FIA, hogy a költségvetési limit bevezetése nyomán – és a közelmúltban történt szabálytalanságok miatt – idén minden verseny után lefoglalnak egy autót és alapos átvizsgálásnak vetik alá.

Az Auto Motor und Sport úgy értesült, hogy Valtteri Bottas Mercedesére esett a Nemzetközi Automobil Szövetség választása. A Bahreini Nagydíj után az FIA lecsapott az Ezüst Nyílra, majd három órán át vizsgálta azt.Végül az ellenőrzés eredményére nem tért ki a szakoldal, azonban valószínűleg nem találtak szabálytalanságot a Mercedesnél, mivel annak már híre ment volna. Az FIA egyébként az adott verseny utolsó körében választja ki, melyik autót szeretnék tüzetesebben megvizsgálni.

A szezonnyitón a harmadik helyen végző finnre esett a választásuk, az FIA technikai igazgatója pedig azt is elmondta, miért volt szükség erre az eljárásra: „Azért szerettük volna ezt bevezetni, hogy minden kétséget kizárhassunk. Ez a csapatok javára is válik, hiszen így kizárhatunk mindennemű gyanúsítgatást” – mondta Nikolas Tombazis.

Emellett valószínűleg a közelmúltban történt események hatására is dönthetett ekképp az FIA, hiszen tavaly a Racing Point fékrendszere volt szabálytalan, mivel teljes egészében a Mercedes megoldását használták, amit pont a tavalyi évtől tiltottak a szabályok, de korábban a Renault is bajba került egy automata fékerőeloszlás-állító rendszer miatt, ami miatt ki is zárták őket a 2019-es Japán Nagydíjról – utólag.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?