DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ezért küldte el a csapatfőnököt az Alpine

Meglepő fejlemény volt januárban, hogy a Renault gyári csapatát vezető Cyril Abiteboul nem maradt az Alpine-ná váló istállónál. Hiányzott az a szemlélet, melyre a Renaulution vízió megvalósításához szükség van.

Nem csupán nevében és színében újult meg a Renault Csoport Formula-1-es részlege, amely a 2021-es szezontól fogva Alpine-ként fut, hanem a vezetőség is kicserélődött. A Renault Sport elnöke, Jerome Stoll már tavaly év végén leköszönt, januárban pedig meglepetésre az öt szezonon át szolgáló csapatfőnököt, Cyril Abiteboult is leváltották.

„Ez a kérdés kissé komplikált. Új kalandot kezdtünk meg, a régi emberekkel nehéz lett volna a csapatot ebbe az új irányba kormányozni” – mondta a német RTL-nek Luca de Meo, a Renault Csoport vezérigazgatója, mikor Abiteboul sorsáról kérdezték. A pletykák szerint a franciát kiáltották ki bűnbaknak, De Meo azonban mással magyarázza a szétválást.



„Ha támogatásra van szükség az anyavállalattól, akkor azt meg is kapják. De az ő komfortzónájuk az volt, hogy kívülállók maradnak. Ez nem egyeztethető össze a Renaulution víziónkkal. Olyan emberekre van szükség, akik egy kicsi, agilis egységet alkotnak, de akik a nagy egészhez is kapcsolódnak. Amikor júliusban megérkeztem a céghez, közösen kidolgoztuk az újbóli felvirágoztatás tervét. Akkoriban ő felelt a stratégiáért” – mondta, Laurent Rossira célozva, akit az Alpine vezérigazgatójának tettek meg.

„Ők 2016-ban kezdtek a Formula-1-es csapattal és több dobogós helyezéssel búcsúztak el. Nekünk viszont előre kell néznünk. Jó kezdet volt, de most új fejezet kezdődik” – nyilatkozott a Renault-vezér De Meo.

Abiteboul távozása után az Alpine nem jelölt ki utódot a hagyományos csapatfőnöki posztra, az istálló vezetését Marcin Budkowski ügyvezető és Davide Brivio versenyigazgató látja el, és a márka vezérigazgatója, Laurent Rossi is belefolyik az irányításba – az ő felettese a Renault Csoport nagyfőnöke, Luca de Meo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: