DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Tsunodát már világbajnokként emlegetik

Helmut Marko egyetlen verseny után a jövő sztárjaként tekint Yuki Tsunodára. Szerinte kétségtelen, hogy a fiatal japán pilóta lesz hazája első F1-es világbajnoka.

Óriási szavakkal illette a Red Bull F1-es istállójának főtanácsadója a Formula-1-ben múlt hétvégén debütált Yuki Tsunodát. Helmut Marko szerint a 20 éves japán versenyző a széria következő sztárja lesz, amihez a képességei mellett a személyisége is hozzájárul. „Okos, és ahogy mondtam, egy 20 éveshez képest nagyon érett. Hamarosan ő lesz a Formula-1 új sztárja. Mindenki kedveli őt. Elbűvölő 20 éves japán srác, akinek jó a humorérzéke” – idézte a Racefans Markót.

 ExRAMCfWgAEh7VX



Tsunoda zsokéalkata nemcsak a lovassportokban, hanem az F1 világában is pozitívum. Ahogy az a mi ábránkon is egyértelműen látszik, a japán pilóta messze a legalacsonyabb a mezőnyben. „159 centiméter és 61 kilogramm, szóval a tervezők imádják őt” – árulta el Marko. Ám Tsunoda magassága némi extra feladat elé is állította a mérnököket: a pilótafülkét némileg át kellett alakítani számára. „Elsősorban a pedálokkal volt gond, előrébb kellett hozni a pedálsort. A szimulátorba még mindig keressük a számára megfelelő ülést.”

Tsunoda mindössze két évvel azt követően debütált az F1-ben, hogy Japánból Európába költözött. Hazájában 2018-ban megnyerte a regionális Formula-4-es bajnokságot, ezt követően helyezte át székhelyét az öreg kontinensre. „Mi hozták át Európába. Egy szezon az F3-ban, egy szezon az F2-ben, aztán bumm, máris a Formula-1-ben.”

Az ígéretes újonc harmadikként zárta egyetlen Formula-2-es idényét, de Marko szerint ez nem tükrözi a képességeit. „A technikai problémák nélkül könnyedén bajnok lehetett volna” – fogalmazott Marko, aki szerint kétségtelen, hogy Tsunoda lesz Japán első F1-es világbajnoka.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: