DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A 95%-os Schumacher már Q2-kről álmodik

Túl van első F1-es időmérőjén a Haas párosa. Mick Schumacher nem akar foglalkozni az autókat az utolsó rajtsorba száműző tempóval, de lát potenciált a javulásra önmaga és a technika tekintetében is.

Az időmérő azt hozta a Haas számára, amit a járvány által megnehezített, és számukra egyébként is minimális fejlesztési ráfordítással zajló téli szünet és a tesztidőszak előrevetített: a két újonc, Mick Schumacher és Nyikita Mazepin az utolsó sorba, a 19. és a 20. helyre kvalifikálta az orosz nemzeti színekbe öltöztetett autókat. Mazepin a Q1-ben kétszer is megpördült, a csapat elmondása szerint viszont a második, ami többek utolsó gyorskörét is kompromittálta, a brake-by-wire rendszerből fakadó technikai probléma eredménye volt.

Schumacher így könnyedén, nyolc tizedes előnnyel nyerte az első házon belüli csatát – az erőviszonyok tekintetében legközelebbi ellenfelétől, a williamses Nicholas Latifitől fél másodperc választotta el, így a többiekhez viszonyított teljesítmény egyelőre nem téma a német újonc számára.

schumacher



„Szerintem semmiképp nem szabadna azt mondanunk, hogy csalódást keltő volt” – mondta az időmérő eredményére reagálva. „A tempót illetően nagyjából azt nyújtottuk, amit elképzeltünk magunknak. Persze van egy kis lemaradásunk, de a magam részéről 95%-ban elégedett voltam a körömmel. Csak egy ponton éreztem, hogy jobban is csinálhattam volna.”

„De ez az első verseny még arról is szól, hogy megtanuljam, hogyan zajlik egy Formula-1-es hétvége, így számomra most még a tapasztalatszerzés lesz a legfontosabb. Aztán remélhetőleg az év során ez majd átalakul fokozatos teljesítményjavulásba.”

Amikor arról kérdezték, a szezon során lát-e esélyt a mezőnyhöz való felzárkózásra a fejlesztésekkel hamarosan teljesen leálló Haastól, Schumacher szintén optimistán nyilatkozott. „Pozitív vagyok ezt illetően. Én igyekszem magamat fejleszteni, és a csapatban is látom a motivációt. Nem látok rá okot, miért ne lehetnénk képesek a szezon későbbi szakaszában akár a Q2-t is elérni.”

A német annak sem tulajdonít nagy jelentőséget mentális szempontból, hogy míg tavaly az F2-ben az élmezőnyben a győzelmekért küzdhetett, addig idén a mezőny végén kell boldogulnia. „A hozzáállásom változatlan. Saját magamból akarom kihozni a legtöbbet, emellett rendelkezünk egy technikával, amit próbálunk javítani. Ez a mentalitás semmiben sem különbözik attól, ami mentén az élcsapatok dolgoznak. Ők is az utolsó pár százaléknyi gyorsulás lehetőségét keresik, és ugyanez zajlik nálunk is” - mondta a 22 éves versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: