DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Miért ilyen kövér az Alpine, és miért örül neki a csapat?

Az Alpine egy érdekes technikai megoldása vált egyértelművé az előszezoni tesztek során a többi autóval összehasonlítva: a csapat szerint azonban a vastag motorborítás jelentette hátrány csak a látszat.

Bármelyik másik csapat autója mellé tesszük oda a szemből fotózott Alpine-t, azonnal szembetűnik, hogy a franciák autójának motorborítása mennyivel vaskosabb a többiekéhez vagy tavalyi önmagához képest is. Az Alpine ügyvezető igazgatója, Marcin Budkowski azonban a meglepett kérdésekre reagálva hamar egyértelműsítette: szánt szándékkal építették ilyen formabontóra az autót, amiről bár ránézésre úgy tűnik, hogy a nagyobb légellenállása miatt komoly hátrányt szenved, a valóság ennél jóval árnyaltabb.

alpine-mclaren



A csapat a hagyományosan az oldalszekrényekben található hűtőrácsokat helyezte át a fölső légbeömlő fölé, így elérve, hogy cserébe az oldalszekrényeket szabhatta jóval karcsúbbra, mint a riválisok. Az így két oldalt felszabadult helynek pedig idén kiemelt jelentőséget tulajdonítanak, hiszen szabadabban áramolhat a levegő a hátsó kerekek felé, így visszanyerve némi leszorítóerőt abból, amit az új szabályok a padlólemez megnyirbálásával elvettek.

„Meglep, hogy mennyi testszégyenítésben részesül az autónk!” - idézi a The Race Budkowskit, aki megerősítette, hogy technikai döntés eredménye volt a meglepő külső Fernando Alonso és Esteban Ocon autóján.

„Azt találtuk, hogy ha karcsúsítjuk az oldalszekrényeket, azzal pozitív hatást érünk el – ebben persze nincs semmi újdonság. Úgy döntöttünk, hogy fogunk néhány méretesebb elemet és áthelyezzük őket a légbeömlő mögé. Igen, ez így látványosan kövérkés formát ad az autónak, de számunkra bevált. A súlypont megváltozása miatt persze kompromisszumot kellett kötnünk, de az aerodinamikai teljesítmény általában nagyobb jelentőséggel bír, mint a súly és a súlypont.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: