DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Járjanak pontok a sprintfutamon?

A csapatok nyitottak az új formátum tesztelésére a szezon három nagydíján, de előtte tudni akarják a részleteket. Köztük azt, legyen-e pontozás – mondta a Williams csapatfőnöke, Simon Roberts, aki szerint jutalmazni kell a versenyzőket, ha harcokat akarunk szombaton.

Alig több mint két héttel a szezonnyitó előtt még mindig függő kérdés, kipróbálják-e 2021-ben kísérleti jelleggel a szombati sprintfutamokat a Formula-1-ben. Ha igen, az évad későbbi részében, a Kanadai, Olasz és Brazil Nagydíjakon tartanak az időmérőt kiváltó rövid versenyt, amely meghatározza a vasárnapi rajtsorrendet.

Az ügy állásáról a Williams csapatfőnöke, Simon Roberts számolt be a RaceFans.net-nek. A vezető elmondta, a koncepció jelentős támogatást élvez a csapatok – köztük a Williams – részéről, melyek nyitottak arra, hogy újdonságot próbáljanak ki, ezzel megkavarva az erőviszonyokat.



„Furcsa év lesz, az előző szezonból áthozott karosszéria miatt alapvetően nem számíthatunk az erőviszonyok átbillenésére. Ezért próbáljunk meg valamit” – fogalmazott Roberts. Ugyanakkor a részleteket, például azt, mit jelent a sprintfutamok esetében a parc fermé-szabály, tisztázni kell. Roberts biztos benne, ha sikerül észszerű és működő szabályokat kidolgozni, a csapatok rá fognak bólintani a változásra. A kritikus pontok közé tartozik, hogy járjanak-e bajnoki egységek a sprintfutamokért. Roberts szerint pontokat kell osztani, ha a szabályalkotók azt akarják, valódi harc történjen szombaton, a versenyzők ne a biztosra hajtsanak.

„Pro és kontra érvek vannak. Néhány igazán jó ötlet került az asztalra. Mi már lemodelleztük, feltételezem, hogy az összes csapat így tett, hogy előrejelezze a várható teljesítményét. Nagyon fontos, hogy a nagydíj egy verseny. Meg kell találni az egyensúlyt, hogy a sprintfutam izgalmas legyen, a versenyzők valamiért harcolhassanak. Azt akarjuk, hogy mindenki végig küzdjön, ne adják fel csak azért, mert nem szerezhetők pontok” – mondta a Williams csapatfőnöke.

„Másrészről nem ez a főverseny, az vasárnap van, ezt a szellemiséget pedig meg kell őrizni. Nem tudom a választ sajnos, de erről a kérdésről beszélünk, elég okos emberek foglalkoznak vele. Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a megoldást” – beszélt arról Simon Roberts, hogy a kiosztott pontok mennyiségét körültekintően kell megválasztani.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: