DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Haasnál tudják, idén az utolsók is lehetnek

Az amerikai F1-es gárda a hosszú távú F1-es céljait figyelembe véve nagy áldozatot vállalt, és már most feladta a 2021-es idényt. Az aktuális autó fejlesztéseit hamarosan leállítják.

A tavalyi szezonról áthozott gyengén sikerült konstrukciója miatt idén sem sok jóra számít, ezért az első adandó alkalommal „feladja” a 2021-es idényt a Haas Formula-1-es istállója. Az aktuális versenygéppel való foglalkozás a jövő évi konstrukció fejlesztéseitől vonna el erőforrásokat, a 2022-es szezon a technikai szabályok módosulása pedig izgalmas fejlődési lehetőségekkel kecsegtet, ezért az istálló vezetősége a kockázatvállalás mellett döntött. Günther Steiner csapatfőnök szerint benne van a pakliban, hogy idén a konstruktőri kilencedik helyezést is elveszítik, ám még így is megéri az áldozat.

haas-motorhome1



„Igen, ez létező kockázat, de együtt kell vele élnünk. Figyelembe kell vennünk a nagyobb képet, ami nem a rövid, hanem a közép és hosszú táv. Ha csak a rövid távval foglalkozunk, akkor 2022 arról fog szólni, hogy ’miért nem foglalkoztunk a ’22-es autóval? Nem tudunk felzárkózni’. Nagyon nehéz a költségvetési sapka és a szélcsatornát érintő korlátozások mellett felzárkózni, szóval érdemes előre dolgozni, amennyire lehetséges. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy nehézségekkel teli idény lesz. Felkészültünk rá. A tervünk az, hogy a rövid távú fejlődést feláldozzuk a közép- és hosszú távon mért előrelépés érdekében.

Steiner nem kertelt, amikor arra terelődött a szó, hogyan is fog számukra kinézni a 2021-es szezon. Elsősorban az újonc pilótáik, Mick Schumacher és Nyikita Mazepin fejlesztésével fognak foglalkozni, de a tűzoltás szót is használta. „Az én szememben siker lenne, ha év végére felkészítenénk őket a jövőre. A tanulás siker lenne, így ’22-ben nem lenne ilyen jellegű problémánk. Ez egy jó lehetőség arra, hogy egy egész éven át tapasztaljanak, mert nem lesz rajtuk az a fajta nyomás, ami egy jó autó esetén fennállna. Csak ki akarjuk hozni a helyzetből a legjobbat. Remélhetőleg egyszer-kétszer pontot is tudunk szerezni. Ez nehéz lesz, de felkészültünk” – nyilatkozta a Motorsportnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: