DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Red Bull: Érett döntés volt Perez leigazolása

Christian Horner csapatfőnök szerint borzasztóan nehéz feladat volt megtalálniuk Max Verstappen csapattársát 2021-re, de elégedettek lehetnek a folyamat végeredményével. Ehhez a saját gondolkozásmódjukon is változtatniuk kellett.

Hosszú vajúdást követően jutott el a Red Bull istállója oda, hogy – vélhetően – megtalálta Daniel Ricciardo méltó utódját. Az ausztrál pilóta még 2018-ban döntött úgy, hogy maga mögött hagyja az energiaitalos versenycsapatot, ami ezt követően tanácstalanul kereste az utódot. Két fiatal és jó képességű pilótának, Pierre Gaslynak és Alex Albonnak is lehetőséget adott a bizonyításra, ám az élmezőny és az elvárások jelentette nyomással, valamint a szűk tartományban működő autóval egyik saját neveléső versenyzőjük sem bírt. A csapat 2020-ban döntött úgy, hogy David Coulthard óta először ismét a saját akadémiáján kívülről igazoljon versenyzőt, amit Christian Horner csapatfőnök bölcs döntésnek tart.

vouckrqmnf18nj3nfgdn_lg



„Borzasztóan nehéz volt, amit szerencsére volt időnk teljesen átgondolni – valójában egy egész szezon. Nagyon ritka, hogy egy olyan képességekkel rendelkező pilóta válik szabaddá, mint Sergio, ezért úgy éreztük, jobban járunk, ha 2021-re egy tapasztaltabb versenyzőt ültetünk Max mellé. Érett dolog volt a megszokottól eltérően gondolkodni, és esélyt adni neki. Tavaly nyilvánvalóan nagyszerűen vezetett, különösen az év utolsó harmadában” – adott exkluzív interjút a Motorsportnak.

Bár a mezőnyből kiszorult, Alex Albon így sem maradt munka nélkül. A DTM-ben készül rajthoz állni, de emellett a Red Bull tagja marad. Horner vele kapcsolatban úgy fogalmazott, „offline” tovább fogják csiszolgatni a képességeit. „Változatlanul a csapat tagja marad, valójában jelen pillanatban is a szimulátorban ül” – árulta el az interjú alatt.

Apró érdekesség, hogy Horner és Perez útjai bő egy évtizeddel ezelőtt már keresztezték egymást. A csapatvezető azóta követi Perez karrierjét. „Egy évtizednyi Formula-1-es tapasztalattal rendelkezik. Szerintem bizonyította a képességét, hogy maximálisan ki tudja használni a Pirelli gumijait. Régóta ismerem őt, évekkel ezelőtt az én GP2-es csapatomban versenyzett [2009, Arden International], és mindig érdeklődve követtem a pályafutását. A helyzet pedig úgy hozta, hogy idén Max mellett versenyezhet” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: