DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Shell és a Scuderia Ferrari megújítja innovációs együttműködését

A Shell megújította nagy múltra visszatekintő Innovációs Partnerségét a Scuderia Ferrarival annak érdekében, hogy a versenypályán elért sikerekre való folyamatos törekvés mellett támogassa az előrelépést a fenntarthatóság és az innováció terén is. A megállapodást a Shell részéről Kapitány István magyar származású globális alelnök látta el kézjegyével.

A partnerség következő, izgalmas fejezetében a Scuderia Ferrari és a Shell a versenypályán való siker érdekében végzett hatékony fejlesztési tevékenységen túlmenően olyan megoldások fejlesztéséhez és megvalósításához is hozzálát, amelyek támogatják a csapat karbonlábnyomának csökkentését és ezzel tágabb értelemben vett fenntarthatósági célkitűzéseik elérését.

A tervek illeszkednek a Formula 1™ történetének első fenntarthatósági stratégiájához, amely nem kisebb vállalást fogalmazott meg, mint hogy a sport nettó karbonlábnyoma a nullával legyen egyenlő 2030-ra, ideértve a versenypályán és az azon kívüli tevékenységeket is. A világ legrangosabb autóverseny-sorozata idén újra visszatér Magyarországra, 2021. augusztus 1-jén a Formula 1™ Magyar Nagydíjat Mogyoródon rendezik meg.

A Scuderia Ferrari és a Shell folytatja a csapat V6-os turbó-hibrid hajtású egységének tökéletesítése érdekében folytatott együttműködést, melynek termikus hatékonysága közel 50%, így az egyik leghatékonyabb motornak számít a világon. A két társaság szintén szoros együttműködésben dolgozik a jövő üzemanyagfejlesztésének meghatározása érdekében, ideértve a fejlett és fenntartható bioüzemanyagokat és szintetikus folyékony üzemanyagokat. Ezek további fejlesztése egyaránt hozzájárulhat a Formula 1™ céljának eléréséhez, hogy a Formula 1™ autóit teljes mértékben fenntartható üzemanyagok hajtsák. A versenypályán élesben vizsgázó technológiák és használatukból levont tanulságok idővel a közúti közlekedés kibocsátásainak csökkentéséhez is hozzájárulhatnak.

shell-ferrari_2



A Shell és a Scuderia Ferrari 1929 óta tartó, nagy múltra visszatekintő kapcsolata a Formula 1™ egyik legsikeresebb és legelismertebb együttműködése, és hosszú története során már számos jelentős siker koronázta: a Shell versenyüzemanyagainak és kenőanyagainak segítségével hajtott Scuderia Ferrari istálló 10 konstruktőri világbajnoki cím mellett 12 egyéni világbajnoki címet nyert meg. A hosszan tartó közös munka során a versenypályán összegyűjtött tapasztalatok és az itt alkalmazott újítások azokat a fejlesztéseket is szolgálták, amelyeknek köszönhetően a Shell vásárlói világszerte jobb termékekhez juthatnak.

„A Ferrarival fennálló partnerségünk kifejezetten különleges innovációk létrejöttét tette lehetővé – olyanokét, amelyekre a Shell újra és újra támaszkodhat a vásárlóink részére kínált új üzemanyagok és kenőanyagok kifejlesztése során. Közös történelmünk most egy nagyon izgalmas korszakba lép, hiszen partnerségünket nem csak a versenypályán elérendő siker érdekében vetjük be, de annak érdekében is, hogy tisztább üzemanyagokat és kenőanyagokat fejlesszünk ki vásárlóink számára” - mondta el a partnerség megújítására reagálva Kapitány István, a Shell mobilitásért felelős globális alelnöke.

„A Scuderia Ferrari és a Shell közötti kapcsolat istállónk alapításának évéig, 1929-ig nyúlik vissza, és az azóta eltelt időszakban számos sikert hozott számunkra. Éppen ezért nagy örömünkre szolgál, hogy együttműködésünk tovább folytatódik. Számos közös értéket vallunk, nemcsak a kiválóságra való kitartó törekvés, de szenvedély a versenysport és a csapatmunka iránt, ami ezt az együttműködést példa nélkülivé teszik a motorsport történetében. Innovációs Partnerünkként a Shell-lel folytatjuk a munkát a versenytechnológiának a mindennapi közlekedésbe történő átvitele érdekében, valamint az előttünk álló átfogó vállalások megvalósításáért, különös tekintettel a Formula 1™ 2030-ig elérendő nettó-zéró kibocsátási célkitűzésére, ideértve a versenypályán és az azon kívüli tevékenységeket is” – tette hozzá Mattia Binotto, a Scuderia Ferrari csapatfőnöke.

További információk

A Shell befektetése a Formula 1™ versenysorozatban folytatott kutatásba és fejlesztésbe egy alapvető célt szolgál - jobb üzemanyagokat és kenőanyagokat fejlesszünk vásárlóink számára világszerte, azzal, hogy az innovációkat a versenypályáról a közúti közlekedésben felhasznált termékeinkbe építjük be. A Scuderia Ferrarival közös Innovációs Partnerség során, a Shell elérte:

•Folyamatos fejlődés: A turbó-hibrid hajtású egység Formula 1™-be való bevezetése óta, a Shell V-Power és a Shell Helix Ultra versenyüzemanyagok teljesítményének és a hatékonyságának folyamatos fejlesztése révén, a Shell hozzájárult a Scuderia Ferrari motor 25%-os köridő javulásához.

•Termékinnovációk előmozdítása: 2017-ben, a Shell és a Scuderia Ferrari közösen alkotta meg a Shell DYNAFLEX technológiájában használt súrlódásmódosítót. Ugyanebben az évben, az új Shell V-Power ólommentes üzemanyagban is bevezették használatát, ami csökkenti az autók üzemanyagrendszerében keletkező lerakódásokat világszerte.

•Új digitális teszt- és fejlesztési eszközök létrehozása: Az utóbbi két évben, a fejlett digitális technológiát több mint 500 000 üzemanyagtesztelésnél használtuk, hogy segítsen maximalizálni a Scuderia Ferrari motorjának teljesítményét és hatékonyságát.

•A versenypályán szerzett tapasztalatok átültetése a közutakra: A Scuderia Ferrari által használt Shell V-Power versenyüzemanyag összetétele 99%-ban azonos típusú összetevőket tartalmaz, mint a vásárlók számára világszerte elérhető Shell V-Power utcai üzemanyag.

•2021. évi teljesítmény hozzájárulás: A Shell V-Power és a Shell Helix Ultra versenyüzemanyagok várhatóan egytized másodperccel javítják a Scuderia Ferrari köridejét 2021-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: