DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alesi: Milliárdosnak kell lenni az F1-hez

A Ferrari egykori pilótája szerint manapság csak a legtehetősebbeknek jut hely a száguldó cirkuszban, ezért fiával idén Japán felé veszik az irányt.

Kritikát fogalmazott meg Jean Alesi a Formula-1 gazdasági helyzetével kapcsolatban. Az egykori pilóta szerint a királykategóriában az utóbbi időben már csak azok kapnak ülést, akik jelentős anyagi támogatással rendelkeznek, miközben a tehetség szerepe a háttérbe szorult. Alesi erről azt követően nyilatkozott, hogy hétfőn Fioranóban végignézhette, ahogy a Ferrari pilótaakadémiájának leköszönő tagjaként fia életében először F1-es tesztlehetőséget kapott. A család anyagi háttere nem teszi többé lehetővé, hogy a 21 éves Guiliano a Formula-2-ben versenyezzen, ezért Alesiék Japán kedvéért az egész európai versenyzői világot maguk mögött hagyják.

EsksoDiXIAARiQm



"Szinte minden hétvégén rajthoz fog állni, ami Európában már nem lenne lehetséges, csak ha nagyon sokat fizet érte. Manapság milliárdosnak kell lenni és csapatot kell vásárolni, különben nincs esély bejutni a Formula-1 világába. Az üléseket [Toto[ Wolff és [Frederic] Vasseur pilótái foglalják. Szerencsére itt van a Ferrari, ami motorokkal lát el néhány csapatot, így pilótákat is tud támogatni. Mick Schumacher sem tudott volna bejutni Maranello támogatása nélkül" - nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak, amit a PlanetF1 idézett.

Alesiék anyagi helyzetéről már tavaly képet festett, hogy az apa a fia F2-es karrierje érdekében a féltve őrzött Ferrari F40-esétől is megvált. "Ha megnézzük Európát, sehol nincs meritokrácia [érdemuralom]. Fizetni, fizetni, fizetni kell. Szerintem ez őrület. Ez az egyetlen sport, amiben fizetni kell, hogy valaki megmutathassa magát. Japánban sokkal igazságosabbak" - fogalmazott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: