DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso: Hogy én vagy Hamilton? 109-109!

Fernando Alonso felidézte a 2007-es szezonról meglévő emlékeit, hogy kiderítse, ő-e a jobb pilóta vagy Lewis Hamilton. Nehéz összehasonlítani más korokban versenyzőket és a szerencse is fontos.

Kétség sem férhet hozzá, hogy 95 futamgyőzelme, 7 világbajnoki címe és a lovagi rang megszerzése után Lewis Hamilton beírta magát a Formula-1 halhatatlanjai közé. A WTF1 podcastjének legutóbbi vendége Fernando Alonso volt, akit megkértek rá, hasonlítsa össze magát Lewis Hamiltonnal.

„Nehéz összehasonlítani versenyzőket, akik más korokban versenyeztek, mivel teljesen egyforma hozzávalókra van szükség ahhoz, hogy fair választ kaphassunk” – kezdte Alonso, aki 2007-ben történetesen épp a csapattársa volt az F1-ben épp bemutatkozó Hamiltonnak a McLarennél.

A szezon végén egyaránt 109 pont állt mindkettejük neve mellett, s végül egyetlen ponttal lemaradtak Kimi Raikkönentől és ezzel a világbajnoki címről is. Alonso felidézte emlékeit arról a 2007-es szezonról.



„Igaz, hogy egy évben ugyanazt az autót vezettük, ami egy jó lehetőség az összehasonlításra, és 109-109-re végeztünk, ami talán már önmagában is egy válasz. Sokan mondják, hogy Lewisnak az volt az első éve, én pedig már rutinos voltam, de akkoriban vonult ki a Michelin, így át kellett szoknom a Bridgestone-ra.”

„Az az abroncs olyan volt, mintha GP2-es gumikra váltottunk volna” – élt klasszikussá vált hasonlatával a spanyol. „Ezt nem vertük nagy dobra, mivel nem lett volna nagy hírértéke, de az egész téli tesztem és az első három futam azzal telt, hogy megszokjam az új abroncsokat.”

„A szerencsefaktor is nagyon fontos dolog. Lewis például ott ragadt a sóderágyban Sanghajban, nekem pedig kétszer is problémák akadtak a váltómmal, ami miatt csak a tizedik helyről rajtolhattam. Aztán ott van minden idők egyik legkevésbé fair büntetése a magyarországi feltartásért. Akkor megszereztem a pole-pozíciót, de végül csak a tizedik helyről indulhattam. Ha a szezon végén csak egyetlen ponttal maradsz le a vb-címről, az ilyenek utólag nagyon tudnak fájni.”

„Szóval 109-109. Örülök természetesen Lewis sikereinek, de az F1-ben nehéz összehasonlítani Michaelt, Ayrtont vagy éppen Lewist. Mind más-más korszakokban nyújtottak kimagaslót, de a sikerekhez mindig szükség van egy jó autóra is, melynek Lewis nincs híján.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: