DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Red Bull nem akar zsarolni, de...

Az energiaitalos csapat szerint az F1 számára a közeljövőben a motorfejlesztések befagyasztása az egyetlen járható út. Ha ez nem történik meg, elgondolkodnak a jövőjükön.

A közeljövőben ismét válaszút elé érkezik a Formula-1, miután a Red Bull tavaly a motorfejlesztések 2022-es befagyasztását kezdeményezte, a Mercedes pedig csatlakozott melléjük. Az energiaitalos csapat számára azért lenne fontos ez a lépés, mert a Honda távozásával elveszítik a motorgyártójukat, és úgy szeretnék átvenni a japánok által kifejlesztett konstrukció gyártását és karbantartását, hogy a fejlesztésekbe ne kelljen erőforrásokat ölniük. 

EpCn3wmW4AE9gwI



"Mindent tisztáztunk egymás között. Az időzítést lefixáltuk, de mindez csak akkor végleges, ha az FIA hivatalosan jóvá hagyja a motorfejlesztések befagyasztását. Az ő döntésükre várunk, ami jövő héten lehet esedékes" - fogalmazott Helmut Marko tanácsadó, akit az Auto Motor und Sport idézett.

Marko szerint a jelenlegi trendeket figyelembe véve ez az egyetlen logikus lépés az F1 számára. A jelenlegi konstrukciókat pénznyelőnek tartja, ezért a következő generációs erőforrások érkezéséig minél kevesebbet költene rájuk. Ezek 2026-ban érkeznének, de felmerült a 2025-ös debütálás lehetősége is. "Van egy költségsapkánk. A pilóták fizetésének korlátozása is szóba került. Csak a motorok terén marad a szabadság. Sajnos ezek a konstrukciók nagyon viszik a pénzt, és semmi értelme még többet költeni rájuk. A fejlesztésük befagyasztása a legfontosabb."

A csapat tanácsadója kihangsúlyozta, hogy a Red Bull "drasztikusan átgondolja az F1-es helyzetét", ha ez nem történik meg. Nem zsarolni akar. "A józan ész és költségvetési okok is ezt diktálják. A befagyasztás az egyetlen járható út ezekkel az előnytelen erőforrásokkal" - fogalmazott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: